Vaksali uues tunnelis paistab valgus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vaksalihoone renoveerimine.
Tartu vaksalihoone renoveerimine. Foto: Margus Ansu

Nüüd võib juba päris kindlalt öelda, et Tartus läheb veel sel aastal rongireisijate elu mugavamaks, sest lähipäevil võtavad ehitajad tunnelis otsad kokku.

Ehitusfirma Vennad Ehitus töötajad olid eile Tartu vaksalihoone Tallinna-poolsesse otsa tehtud tunneli sisse- ja väljapääsu peaaegu valmis saanud. Kuuldavasti on selle töö tähtaeg homme, 1. detsembril.

«Rahvas veel kohe uue tunneli kaudu käima hakata ei saa,» ütles ettevõtja Rein Kilk, kelle firmale OÜ Elikante vaksalihoone kuulub. «Peame tunnelile kõigepealt linnavalitsuselt kasutusloa saama. Aga selle paberiga ei peaks kaua minema.»

Midagi on veel puudu

Peaaegu valmis tunneliga on Rein Kilk väga rahul.

«Kõik kallakud on loomulikud ja kokkuvõttes tuli tunnel šikim, kui arvasin,» rääkis ta. «Panime sinna maha Saaremaa dolomiidi ja värvisime seinad heledaks. Aga tunnen, et sealt on veel midagi puudu. Oleme arutanud, et tunneli seinaorvadesse passiksid väga hästi vana Tartu linnavaadete ja meie vana vaksali pildid.»

Kui hoiukappide hulk ja asukoht koostöös vaksalihoone ootesaali rendile võtva Eesti Raudtee tütarfirmaga AS EVR Infra on kokku lepitud, seatakse peagi üles ka pildid.

Elikante on tunneli uue lahenduse hinnaks nimetanud ligi 192 000 eurot. Tartu linn toetab tunneli ehitamist 64 000 euroga. Praeguse kava järgi peab tunnel rongireisijate teenindamiseks valmis olema selle aasta 31. detsembriks.

Hubasem ootesaal

Ehitajad töötavad ka vaksalihoone suure ootesaali kallal, kuid selle valmimise aega ei tahtnud Rein Kilk veel välja kuulutada.

«Tahame ootesaalis veidi plaane muuta,» selgitas ta. «Alguses kavandasime selle koha küllaltki vandaalikindlalt. Aga vaatasime, et inimesed on praegust väikest ajutist ootesaali väga hästi hoidnud, seal pole ühtki käejälge ega kriipsu seinal. See on väga positiivne.»

Tänu senisele heaperemehelikule suhtumisele tuleb vaksali suur ootesaal hubasem ja nooblima väljanägemisega, kaalumisel on siia-sinna panna isegi pehmet mööblit. Keisrihärra pildi panek pole veel rohelist ega punast tuld saanud. Küll on aga kindel, et jaamahoone paraadtrepi kohale tuleb suur kell, nagu vaksalis peab olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles