Vabariigi esimene aastapäev tõi Tartusse päikese, lipumere ja tohutu rahvamurru

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. veebruaril 1919 kogunes Tartu raekoja ette väljakule ja selle kõrval asuvatele tänavatele ennenägematult palju rahvast. Lipud fotol on värvitud toimetuse arvutis.
 
24. veebruaril 1919 kogunes Tartu raekoja ette väljakule ja selle kõrval asuvatele tänavatele ennenägematult palju rahvast. Lipud fotol on värvitud toimetuse arvutis.  Foto: Rahvusarhiiv

Saksa võimud olid Tartust lahkunud peaaegu kolme kuu eest ja punaväelased minema pekstud rohkem kui kuu tagasi. Julius Kuperjanovi viimset teekonda Maarja kalmistule kaks ja pool nädalat tagasi oli palistanud uulitsail tihe inimmüür. Oli külm, aga päikseline esmaspäev, 24. veebruar 1919, Eesti Vabariigi esimene aastapäev.

Sama kuupäeva Postimees avaldas esiküljel kaks tähtsat dokumenti: Maapäeva vanemate nõukogu manifesti ja ajutise valitsuse avalduse Eestimaa rahvastele. Kahel keskmisel leheküljel andis Postimees ülevaate sellest, mis toimus Tartus ja kogu Eestis murdelise ja võiduka, kuid ühtlasi verise aasta jooksul.

Viimasel leheküljel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles