Kohus tunnistas lohaka paberimajanduse tõttu kuue inimese sundravi psühhiaatriakliinikus ebaseaduslikuks

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ kliinikumi psühhiaatriakliinik Raja tänaval võis töötajate hinnangul patsiente põhjendatult pikal sundravil hoida, aga kohtu silmis tehti seda õigusvastaselt.
TÜ kliinikumi psühhiaatriakliinik Raja tänaval võis töötajate hinnangul patsiente põhjendatult pikal sundravil hoida, aga kohtu silmis tehti seda õigusvastaselt. Foto: Margus Ansu

Seadus lubab inimese, kes on ohuks enda või teiste tervisele, kohtu määruse alusel vastu tema tahtmist saata tahtevastasele ravile. Esmalt neljaks päevaks, vajaduse korral kauemakski. Viimase poole aasta jooksul on Tartu ringkonnakohus tühistanud aga kuus Tartu ülikooli psühhiaatriakliiniku pika tahtest olenematu ravi otsust, viidates lohakale paberimajandusele.

Mullu augustis viis kiirabi psühhiaatriakliinikusse patsiendi A, kes väitis, et tema maja on haudu täis ja igal pool on laibad. Et ta oli ohuks iseendale, taotles kliinikum patsiendile tema tahtest olenemata ravi neljaks päevaks. Hiljem pikendati ravi 40 päevani.

Juba järgmisel päeval juhtus samasugune lugu patsient Bga, kes põdes dementsust ega suutnud orienteeruda ajas, kohas ega olukorras. Talle taotles kliinikum Tartu maakohtult kohe pikemat tahtevastast ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles