Garage 48 häkatonil ehitatakse jalgratta turvatuge ja kalmuküünalde müügiautomaati

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel leiab juba kuuendat aastat Tartus aset algatuse Garage 48 üritus, mis kannab nime Arts and Hardware ning ühendab kunsti ja tehnoloogia. Täna õhtul kell pool kuus algavast ideedeesitlusest tehakse veebi vahendusel otseülekanne, mida vahendab Postimees.

Eile kell kuus Tartu ülikooli Physicumis (W. Ostwaldi 1) alanud üritus toob kokku loome- ja tehnoloogiavaldkonna inimesed, kes ehitavad prototüüpe ja nuputavad uusi tehnoloogilisi lahendusi.

Sel arendusnädalavahetusel ehk häkatonil arendatakse 48 tunni jooksul käega katsutavaid innovaatilisi leiutisi, mis ühendavad kunsti ja riistvara, eriline rõhk pannakse just kunstile ja loovusele. «Häkatonide lahutamatuks osaks on loovus ja loomingulisus. Suure ajasurve tingimustes peab oma loovmootori täielikult rakendama,» ütles Garage 48 kaasasutaja ja moderaator Priit Salumaa.

Täna kella kahe ajal käis ideede arendamine juba täistuuridel. Tallinna disainer Sven Sapelson kuulub üritusel kirjanike meeskonda, kes tahavad paigaldada Tartu kultuurilooliselt olulistesse kohtadesse vändatavaid elektroonilisi paneele, mis jutustavad lugusid. «Osalejate entusiasm on laes. Niipea kui astud sisse auväärse Physicumi uksest, näed enda ümber sadu säravaid silmi,» tõdes ta.

Kokku arendatakse üritusel 11 ideed, mis on vägagi erinevad. Kokku saavad omavahel nii elektroonika, mehhatroonika kui ka loomemajanduse valdkonnad. Ehitatakse näiteks interaktiivset kunstiinstallatsiooni, jalgrattatuge, mis aitaks eakaid, kalmuküünalde müügiautomaati ja küberkaitselist tarkvara, mis muudaks laste internetis viibimise turvalisemaks.

Häkatonil on kasutada hulganisti materjale, seadmeid ja tööriistu. Kohal on ka erinevate erialade mentorid ja korraldustiim, kes kogu ürituse ajal osalejaid jõu ja nõuga abistavad. 3D-printeri ja oma tiimiga tuleb üritusele ettevõte Mass Portal Lätist, mentorid saabuvad firmadest nagu Microsoft, Fortumo ja Mooncascade. Abistavad ka Tartu loomemajanduskeskus ja SprayPrinter. Meeskonnad luuakse ürituse esimestel tundidel kohapeal.

Tihedat tööd täis nädalavahetus algas laupäeva hommikul. Tegeletakse oma idee elluviimisega. Töötavaid prototüüpe esitletakse Physicumi laval juba pühapäeva õhtul kell viis. Sündmusest tehakse otseülekanne Garage48 Facebooki lehel ning Garage48 kodulehel. Tegemist on populaarse ülekandega, mida tavaliselt jälgib üle 5000 inimese.

Vaata galeriid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles