Soome kaitseminister saabus sõjaväelennukiga Tartu lennuväljale

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva hommikul kella veerand üheksa paiku maandus Tartu lennuväljal sõjaväelennuk. Eestisse saabus Soome kaitseminister Jussi Niinistö, kes võtab osa Vabadussõjas aset leidnud Paju lahingu sajanda aastapäeva tähistamisest Valgamaal Paju mõisas.

Niinistö võttis Tartus vastu tema Eesti kolleeg Jüri Luik.

Jussi Niinistö on Soome kaitseminister 29. maist 2015. Ta on olnud erakonna Põlissoomlased liige ning kuulub juunis 2017 põlissoomlastest lahku löönud erakonna Sinine Tulevik ridadesse.

Niinistö on ajaloolasena uurinud Soome vabatahtlikest moodustatud Põhja Poegade rügementi, kes osales Vabadussõjas. Rügemendist on ta koos Jukka I. Mattilaga avaldanud ka raamatu. Soome kaitseministrile on seega Eesti Vabadussõja lugu hästi teada ja südamelähedane. Et tulla tähistama Paju lahingu aastapäeva, jättis ta ära Bukarestis neljapäeval toimuva Euroopa kaitseministrite kohtumise.

31. jaanuaril 1919 toimus Eesti rahvaväe Tartu-Valga grupi ja punaarmee Läti punaste küttide vahel Paju lahing, selles hukkus ka Eesti Vabadussõja kangelane Julius Kuperjanov.

Kell 12 kõnelevad Valga lähedal Paju lahingu mälestussamba juures Eesti president Kersti Kaljulaid, Jussi Niinistö, kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili ja Kuperjanovi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Toomas Tõniste. Samas leiab aset välijumalateenistus ning Paju monumendi jalamile asetatakse pärjad ja küünlad.

31. jaanuaril 1919 toimus Eesti Rahvaväe Tartu-Valga grupi ja punaarmee Läti punaste küttide vahel Paju lahing, selles hukkus ka Eesti Vabadussõja kangelane Julius Kuperjanov. Lahingu tulemusena õnnestus Valga linn punaarmee käest vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles