Sadamateatris esietendub psühholoogiline isikudraama

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteesillal on Hasse Karlsson (Karol Kuntsel) ja hobuseparisniku lesk (Külliki Saldre).
Raudteesillal on Hasse Karlsson (Karol Kuntsel) ja hobuseparisniku lesk (Külliki Saldre). Foto: Heikki Leis / Vanemuine

Laupäeval esietendab Vanemuine Sadamateatris Henning Mankelli draama «Julm mõrvar Hasse Karlsson paljastab tõe naise kohta, kes külmus surnuks raudteesillal», mille on lavastanud Tanel Jonas. Psühholoogiline isikudraama võtab vaatluse alla lapsepõlves tehtud tegude ja valikute motiivid, samuti nende järelkajad hilisemas elus.

Nooremas keskeas mees sõidab Rootsi kolkakülla, et näha viimast korda oma surmahaiget ema. Liinibussi rike paiskab mehe keset öist arktilist metsa silmitsi oma mälestuste, hirmude ja kahtlustega. Elustub 1948. aasta, mil toona 13-aastase poisi elu muutub uue klassivenna ilmumisega pöördumatult.

Tanel Jonase sõnul hakkavad inimesed probleemide või murede tekkimisel tihtipeale kaevuma minevikku, oma lapsepõlve, et otsida sealt põhjusi. «Ja tihtipeale on nad nõus suuri rahasummasid maksma, et psühholoogid ja terapeudid aitaksid neil aru saada, millised tegurid on neid mõjutanud. See on ju paradoksaalne?» lisas ta. «Meie lavastuses on samamoodi – jah, kuritegu toimub tõepoolest, aga oluline on natuke miski muu.»

Henning Mankelli (1948-2015) on tuntud kui komissar Kurt Wallanderi lugude autor. Rootsi detektiivikirjanduse suurmehe loomingulises pärandis on samuti mitukümmend näidendit, millest üks jõuabki nüüd ka Eesti lavale.

Näidendi on tõlkinud Kadri Papp, kunstnik ja valguskunstnik on Kristjan Suits ja helilooja Priit Strandberg. Mängivad Maria Annus, Külliki Saldre, Liisa Pulk, Karol Kuntsel ja Priit Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles