Mänguasjamuuseum tutvustab lõunanaabrite kultuslelusid

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu mänguasjamuuseum tutvustab näitusel Läti kultuslelusid.
Tartu mänguasjamuuseum tutvustab näitusel Läti kultuslelusid. Foto: Tartu Mänguasjamuuseum

17. jaanuaril avatakse Tartu mänguasjamuuseumis näitus «Läti mänguasjad», millega tähistatakse lõunanaabrite iseseisvumise sajandat aastapäeva. Põhiline osa väljapandust pärineb Läti ajaloomuuseumi kogudest. 

Sajandi jooksul on läti lapsed rõõmu tundnud mitmesugustest mänguasjadest, millest valitud osa on nüüd mänguasjamuuseumis väljas. Väikesel ülevaatenäitusel saab aimu nii pärast esimest maailmasõda tegutsenud Läti mänguasjatootjatest, Nõukogude Liidu ideoloogiast mänguasjamaailmas ja ka taasiseseisvumisjärgsetest muutustest. 

Eesti näitusekülastajale on kindlasti äratundmisrõõmu pakkuvad Straume mehaanilised mänguasjad: pannkooke küpsetav kokk ning rohupudeliga doktor Aibolit. Eksponeeritud on ka omaaegne kultusnukk Baiba, mis praeguseks on nukukogujate hulgas muutunud tõeliseks ihaldusobjektiks. Millised on Eesti ja Läti mänguasjade erinevused või sarnasused, seda saab lähemalt uurida juba näitusel, mis jääb avatuks 20. aprillini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles