Väike-Rakkes tegutseb menukas pank, mille sihtrühm on külahärrad

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Rakke külavanem Kaupo Põder ja Rakke külaseltsi juhatuse liige Hille Andressoo uurisid nädal tagasi, kuidas Sangla poes jõulupank täitub. Sangla kaupluse juhtaja Jaanika Muzakko (tagaplaanil) kinnitas, et sellega muret pole, oma panuse annavad nii omad kui ka võõrad.
Väike-Rakke külavanem Kaupo Põder ja Rakke külaseltsi juhatuse liige Hille Andressoo uurisid nädal tagasi, kuidas Sangla poes jõulupank täitub. Sangla kaupluse juhtaja Jaanika Muzakko (tagaplaanil) kinnitas, et sellega muret pole, oma panuse annavad nii omad kui ka võõrad. Foto: Margus Ansu

Tartust Viljandisse viiva tee ääres Väike-Rakke külas Sangla poes seisab esimest advendist saati kroonuhalliks võõbatud plekkahju kõrval suur pappkast, millel kiri «Härrade jõulurõõm». «See on meie jõulupank, töötab juba aastaid,» tutvustas Väike-Rakke külavanem ettevõtja Kaupo Põder.

Jõulupank on mõeldud toidukraami ja muu eluks vajaliku kogumiseks külahärradele, kes väntavad ringi oma baikidega ning soojal ajal poe taga õlle ja teiste õllesõprade seltsis päevi õhtusse saadavad. Härrasid on kahe küla peale kokku viis-kuus. Katus on kõigil pea kohal, paar meest elab sotsiaalkorteris, teistel on oma elamised.

«Kuu alguses pensioni- või toetusepäevadel käivad nad mitu korda päevas poes, kuu lõpus kaovad mehed ära,» märkis Sangla poe juhataja Jaanika Muzakko.

Kaine ellusuhtumisega külarahvas ei kiida härrade eluviise heaks, kuid üldlevinud arusaam on selline, et külas on kõik omad – kas naabrimees, sugulane, kooli- või klassivend – ning külas abivajavaid aidatakse ja peetakse jõulu ajal meeles. Nii ongi jõulupank igal aastal toidu- ja muu vajaliku kraamiga täitunud. Tõele au andes tuleb märkida, et mõni külaelanik sellesse ei panusta, põhjuseks tõsiasi, et härra on tema kui potentsiaalse investori juures puuriida ladumise pudeli kummutamise vastu vahetanud. Aga sellisel mõjuval põhjusel jõulupanga täitmise eiramist ei panda kellelegi pahaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles