Maarja kiriku akendes põlevad tuled ja algavad ehitustööd

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka vana EPA võimlana tuntud Tartu Maarja kirikus süttivad jõulude lõpuni igal õhtul tuled.
Ka vana EPA võimlana tuntud Tartu Maarja kirikus süttivad jõulude lõpuni igal õhtul tuled. Foto: SA Tartu Maarja Kirik

Jõulude lõpuni süttivad igal õhtul tuled ja akendel advendiküünlad Pepleri tänavas 176-aastases Maarja kirikus.

«See on tunnistus, et kirik on ärkamas uuele elule,» ütles kirikut taastava Tartu Maarja kiriku sihtasutuse nõukogu liige Toomas Savi.

Kuigi kiriku taastamiseks vajalikku viit miljonit eurot sihtasutusel veel pole, hakatakse töödega pihta samm-sammult. Riigihankel parima pakkumise teinud AS Eviko alustab uue aasta teisel nädalal hoone sisevundamentide ehitust, teatas Maarja kiriku sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru. Töödeks kulub 235 200 eurot.

Kirikus lammutatakse senised rõdud, rajatakse vundamendi aluskihid ja uued vundamendid, osa seinu, kirikusaali kandev vahelagi, keldrilao lagi ja trepid. Teisel korrusel asuv kirikusaal saab ajutised piirded, samuti rajatakse peauksest kirikusaali ajutine käigutee. 

Valmimistähtajaks on 7. mai 2019 just seetõttu, et Maarja kirikus saaks 20. juunil toimuda laulupeo 150. juubeliaasta kontsert.

Järgmisena on kavas ehitada torn, selleks on arvestuste järgi tarvis pisut enam kui miljon eurot. Jõuluajal kirikus süttivad tuled on märguanne sellestki, et kõik saavad oma annetusega toetada nii torni kui ka kogu kiriku taastamist.

Tuleval aastal toetab Tartu linn kiriku taastamist 100 000 euroga, Vabaerakond eraldab nn katuserahast selleks 37 000, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 5000 ja Keskerakond 5000 eurot. Rohkem tuge riigieelarvest Maarja kirikule järgmisel aastal ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles