Tartlanna pälvis kodanikujulguse märgi

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanikujulguse aumärke annab justiitsminister üle 2004. aastast.
Kodanikujulguse aumärke annab justiitsminister üle 2004. aastast. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu andis täna kodanikujulguse aumärgi 27 inimesele, kes on oma vapra tegutsemisega aidanud peatada kurjategijaid, toetanud abivajajaid ning panustanud aktiivselt ühiskonna turvatunde tagamisse. Nende seas oli ka tartlanna Mona Sõukand.

Mona Sõukand nägi 16. jaanuari pärastlõunal Tartus Annelinnas pealt röövi: noorem meesterahvas tõmbas vanema naise käest käekoti, nii et kannatanu kukkus ja kurjategija jooksis tema käekotiga minema. Mona Sõukand teatas juhtunust häirekeskusele ning kurjategijale järgnedes nägi, kuhu too koti viskas ja edasi läks. Tänu Mona Sõukandi ennastsalgavale tegevusele õnnestus politseil röövimises kahtlustatav kinni pidada.

«Mis loomad on Eesti vapi peal? Need loomad on lõvid ja lõvid kehastavad vaprust. Teie kodanikujulgus on teinud teist need lõvid, kes on seisnud meie kõigi vabaduse ja selle eest, et meil oleks ohutu Eestimaal elada,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu.

«Täna vaatavad kõik Eesti inimesed alt üles teie peale, sest te olete meile eeskujuks. Teie tegevus näitab, kuidas oleks õige käituda, isegi kui seadus meid selleks ei kohusta, sest teid ajendas üldinimlik arusaam sellest, et pahatahtlikkus ei tohi võidutseda. Aitäh teile selle eest,» sõnas Reinsalu märgi saanutele.

Riigi peaprokurör Lavly Perling sõnas, et julgus ei tähenda hirmu mitte tundmist vaid hirmust võitu saamist. «Minu suurim lugupidamine kõigile, kes on märganud enda ümber abivajajat ning astunud välja tema kaitseks. Eriti kiidan neid julgeid lapsi, kes on märganud kurjust ja sellele vastu astunud. Tänased lapsed annavad meie ühiskonnale näo tulevikus ning ma loodan, et meie tulevik on just nende julgete laste nägu,» lisas peaprokurör Perling.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast. Kodanikujulguse aumärkide saajad valis nominentide seast välja süüteoennetuse nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles