Tartu ülikool avab väliseesti külalisprofessuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Rahvusülikooli aastapäeval, 1. detsembril kuulutavad Tartu ülikool ja Tartu ülikooli sihtasutus välja väliseesti külalisprofessori stipendiumikonkursi. Professuuri loomine on väliseestlaste haritlaskonna kingitus Tartu ülikoolile ja Eesti Vabariigile.

«Järgmisel aastal möödub sada aastat emakeelse ülikooli asutamisest ja tänavu tähistame Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Seetõttu on just õige aeg teha kingitus nii Tartu ülikoolile kui ka tervele Eestile. Mõte luua külalisprofessuuri programm tekkis meil koos kadunud rektor Volli Kalmuga. Väliseesti külalisprofessuuri loomisega soovime kõrghariduse edendamise kaudu aidata kaasa Eesti arengule,» ütles TÜ sihtasutuse ja Tartu ülikooli Toronto Fondi esindaja Peeter Einola.

Külalisprofessuuri eesmärk on see, et nimekad välismaal töötavad Eesti päritolu professorid tuleksid tööle ka Tartu ülikooli. Professuuriga edendatakse TÜ teadlaste koostööd Eestist pärit tippteadlastega maailmas, suurendatakse TÜ üliõpilaste võimalusi osaleda rahvusvaheliste tippude loengukursustel ning tutvustatakse rahvusülikooli ja selle rolli. Üheks aastaks määratava stipendiumi suurus on 50 000 eurot.

«Rõõmustan väliseesti kogukonna algatuse üle, mis loob ülikoolile uue võimaluse tuua igapäevase õppe- ja uurimistöö kõrvale uusi ja värskeid suundi. Rahvusvaheline liikuvus on akadeemilise maailma loomulik osa ning Tartu ülikool soosib ja toetab igati oma teadlaste ja õppejõudude töötamist ülikoolides ja teistes teadusasutustes väljaspool Eestit. Samamoodi soosime nende tagasipöördumist koduülikooli pärast kodumaalt eemalolekut. Väliseesti külalisprofessuur on üks võimalus kutsuda Eestisse suure kogemusepagasiga talente,» avaldas professuuri loomise üle heameelt rektor Toomas Asser.

Väliseesti külalisprofessori ülesanne on

  • osaleda ülikooli õppe- ja teadustöös,
  • pidada avalikke loenguid ning
  • populariseerida oma teadusvaldkonda Eestis ja Tartu ülikoolis.

Stipendium määratakse üks kord aastas ja seda võib taotleda Eesti päritolu teadlane, kes töötab väljaspool Eestit asuvas ülikoolis või teadusasutuses. Konkursile laekunud taotlusi hindab viieliikmeline stipendiumikomisjon, mille koosseisu nimetab TÜ rektor.

Taotluste esitamise tähtpäev on 1. oktoober 2019. Esimene stipendiaat kuulutatakse välja 1. detsembril 2019.

Väliseesti külalisprofessuuri loomist toetavad Toronto ülikooli Eesti õppetooli sihtasutus, Tartu ülikooli fond Torontos ja Eesti üliõpilaste toetusfond Ameerikas. Loodetavasti õnnestub stipendiumifondi kaasata ka teiste fondide ja eraisikute toetusi, et tagada professuuri kestlikkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles