Tartu süütab pühapäeval jõulutuled Eesti suurima ühise jõulutervitusega

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linn süütab pühapäeval jõulukuuse tulukesed.
Tartu linn süütab pühapäeval jõulukuuse tulukesed. Foto: Uku Peterson

Tartus algab jõuluaeg raekoja platsil sündiva jõulutervituse ja -lehvitusega, kui 2. detsembril kell viis õhtul algava tseremoonia käigus süüdatakse esimene advendiküünal ja linna jõulutuled. Esimese küünla süütamise ajaks on linnasüdamesse taas kerkinud klaaspaviljonidest külake ehk kohtumispaik, mis tartlasi ja külalisi 10. jaanuarini õue pühadeaega veetma ootab. 

Pühapäeval süütavad raekoja platsil Tartu jõulutuled linnapea Urmas Klaas ja Tartumaa praost, Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming. Esimese advendiküünla aitab neil süüdata ansambel Etnosfäär. Lavastaja Jaanika Tammaru (Must Kast) sõnul on oodata müstilist etteastet, mis paitab nii kõrva kui silma. Tseremoonia videokunstnik on Kerttu Kru+usla. 

Ühtlasi on plaanis teha Eesti suurim ühine jõulutervitus. Raeplatsile kogunejatel palutakse selga panna või kaasa haarata midagi valget ning olla valmis advendiküünla süttides lehvitama. 

Teist talve kesklinna ehitatavasse valguskülasse paigaldatakse lisaks klaasipaviljonidele taas karussellid, istumiskohad, jõuluvana Tartu postkast ja elava tule pajad. Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemiale kandideeriv kujunduslahendus kasvas suvega pea poole suuremaks. Lisandub mitu uut majakest, mis uudistama ootavad. Kujunduslahendus jääb raeplatsile kuni 10. jaanuarini 2019. Klaaspaviljonides ja nendevahelises õuealas toimuvate ürituste ja teiste Tartu jõuluaja sündmustega saab tutvuda Jõululinn Tartu kodulehel ja Facebooki kontol. 

Advendiküünlad süüdatakse Tartus tavapäraselt ka ülejäänud detsembrikuu pühapäevadel. Teise küünla süütamisele eelnevad 9. detsembril kell 15.30 rahvusvahelised jõuluvanade talimängud. Südalinna traditsiooniline jõululaat toimub sellel aastal 8. detsembril ja Tartu talvine tantsupäev 15. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles