Ornitoloogiaühing tunnustab parimaid metsise joonistajaid

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsisekukk
Metsisekukk Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti ornitoloogiaühing annab täna kell 16.00 Tartu ülikooli loodusmuuseumis üle auhinnad parimatele aasta linnu joonistajatele ja avab näituse.

Eesti ornitoloogiaühingu korraldatud aasta linnu joonistusvõistlusele laekus 4000 pilti igas vanuses huvilistelt. Žürii hindas töid neljas vanuserühmas, auhinnad otsustati anda 17 joonistuse autoritele.

Kuni 7-aastaste seast jagavad esimest ja teist kohta Arsenii Kukk ja Karl-Erik Kungla, kolmanda koha saavutas Timur Cherkasskikh. Kõige enam laekus töid 8–12-aastaste vanuserühmas, kus esimese koha sai Madis Kruusmann, teist ja kolmandat kohta jagavad Otomar Saare, Jekaterina Išunina, Helen Medijainen ja Kristiine Mõisa.

13–17-aastastest joonistajatest pälvis esikoha Hanna Vinter, teist ja kolmandat kohta jagavad Aleksandra Martin, Annaliisa Lepik ja Kirke Kirt. Täiskasvanute hulgas jagavad esimest ja teist kohta Birgit Pruus ja Kadi Preegel, kolmanda koha said Helena Sokk, Kristel Vaher ja Merlyn Kotljar.

Žüriiliikmete sõnul oli valikut teha väga raske, sest toredaid ja häid pilte oli väga palju. Hindajatele jäid silma nii linnu olemuse kujutamine julgete ja tugevate värvidega, joonistuste tehniline meisterlikkus kui ka minimalistlik väljendusviis.

«Metsis on suur karmi olekuga elujõuline lind. Laste loomingulisus selle linnu kujutamisel oli meeliülendav. Kõik joonistajad olid tublid ja väärivad suurt paid,» kiitis osalejaid žüriiliige Eesti ornitoloogiaühingu metsise ekspert Ivar Ojaste.

Joonistusvõistluse žüriisse kuulusid Tartu kunstnike liidu juhatuse esimees Markus Toompere, Tartu lastekunstikooli direktor Piret Viirpalu, Tartu ülikooli loodusmuuseumi kunstnik-kujundaja Margot Sakson, Eesti jahimeeste seltsi esindajad Kärolin Kiis ja Andra Hamburg ning Eesti ornitoloogiaühingu metsise ekspert Ivar Ojaste. 

Eriauhinna jahimeeste seltsilt, kelle vapilind on metsis, saab 15-aastane Marileen Nael. Eesti jahimeeste seltsi ajakirja Eesti Jahimees toimetaja Andra Hamburgi sõnul jäi Naela töö silma eripärase stiili ja väljenduse poolest. «Meie vapilind metsis tõuseb pildil esile nii kompositsiooni kui ka selle poolest, kuidas kunstnik on linnu uhket sulestikku ja olekut kujutanud,» selgitas Hamburg.

Aasta linnu joonistusvõistluse parimatest töödest koosnev näitus avatakse 23. novembril kell 16.00 Tartu ülikooli loodusmuuseumis. Näitus jääb avatuks 31. jaanuarini 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles