Raekoja platsil süüdati südamehaigustesse surnud inimeste mälestuseks küünlad (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, hingedepäeval kell 16 süüdati haigekassa eestvedamisel kõigis maakonnakeskustes küünlad eelmisel aastal südame-veresoonkonna haiguste tõttu lahkunud inimeste mälestamiseks. Tartu Raekoja platsil süttis kokku 775 küünalt.

«Eelmisel aastal suri südamehaiguste tõttu pea sama palju inimesi kui on elanikke Eestimaa südames, Paides,» ütles haigekassa juht Rain Laane. «Linnatäis inimesi on ohtlikult palju. Südamehaiguste raviks kulub aastas ligi 100 miljonit eurot meie kõigi ühist raha, aga ikka pole tekkinud arusaamist, et tervis on eelkõige igaühe enda, mitte arsti või saatuse kätes.»

Laane sõnul usub nii Eesti mees kui ka Eesti naine, et on tugev nagu kadakas, täiesti kuulikindel, kõigele immuunne. Aga siiski viib istuv eluviis, tubakas, alkohol, ühekülgne toit, ületöötamine ja muretsemine inimesed liiga vara surnuaeda. «Kolmandik haigusjuhtudest oleksid ennetatavad ja see on puhtalt otsustamise küsimus: kas ma tahan elada tervena 100-aastaseks?”

Küünlad süüdatakse kodutütarde abiga maakonnakeskustes kell 16. Kõik soovijad võivad tulla kohale mälestama, pildistama ja küünlaid süütama. Aktsiooni eesmärk on pöörata tähelepanu südamehaiguste ennetamise olulisusele, aga küünlaid võib süüdata kõigi lahkunute meenutamiseks ja mälestamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles