Kolmapäeval saab paljudes Tartu muuseumides tasuta käia

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseum.
Tartu linnamuuseum. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Tartu linnamuuseum tähistab koos oma filiaalidega sünnipäeva. Seepärast on kõigis nende majades 31. oktoobril sissepääs tasuta.

Tartu linnamuuseum

Narva mnt 23

Avatud kl 11–18

Tartu linnamuuseum asutati 1955. aastal, seega täitub tänavu tegutsemisest 63 aastat. Tartu mitmepalgelist ajalugu tutvustab püsinäitus «Dorpat. Jurjev. Tartu.». Esimesel korrusel on avatud näitus-lavastus «Randevuu. Kohtumispaik Tartu», mis sündis koostöös Tartu Uue Teatriga.

Tartu laulupeomuuseum

Jaama 14

Avatud kl 11–18

Tartu laulupeomuuseum on 19. oktoobril 2007. aastal asutatud Tartu linnamuuseumi filiaal. Muuseum asub Vanemuise seltsi endises majas Jaama tänaval Ülejõe linnaosas. Laulupeomuuseumis on avatud fotonäitus «Eestimaa värvid», mis kajastab 2014. aasta laulu- ja tantsupidu.

KGB kongide muuseum

Riia 15b

Avatud kl 11–17

KGB kongide muuseum asub Riia mäel «hallis majas», kus 1940.–50. aastatel tegutses NKVD/KGB. Külastajatele on avatud hoone keldriosa, kus asus poliitilistel põhjustel arreteeritute eeluurimisvangla. Muuseumis on avatud fotonäitus «Enn Tarto 80. Vabaduses ja vangistuses».

19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseum

Jaani 16

Avatud kl 10–15

19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseum paikneb vanalinna ühes omanäolisimas ja vanima hoonestusega osas. Muuseum asub 1740. aastatel valminud puust elumajas, mis on Tartus säilinuist üks vanimaid. Muuseumisse tulija leiab eest keskklassi linnakodaniku kodu 1830. aastatel.

Oskar Lutsu majamuuseum

Riia 38

Avatud kl 11–17

Oskar Lutsu majamuuseum on paljude põlvkondade lemmikkirjaniku ja legendaarse tartlase, rahvusmüüdilise jutustuse «Kevade» autori Oskar Lutsu (1887–1953) viimane kodu. Püsinäitus toob esile majaperemehe elu ja rohke loomingu ning teatri ja filmide osa teoste tegelaste kasvamisel müütilisteks kangelasteks, keda uued põlvkonnad võtavad oma lugudesse ja juttudesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles