Keldripõlengu suits tungis lahtise tuletõkkeukse tõttu trepikodadesse

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keldris tekkinud tulekahju põhjused pole veel selged.
Keldris tekkinud tulekahju põhjused pole veel selged. Foto: Lõuna päästekeskus

16. oktoobril põles Tartus Uuel tänaval asuva kortermaja kelder ning seetõttu täitus hoones kaks püstakut suitsuga. Päästjad selgitasid välja, et keldri ja trepikoja vahel oli küll tuletõkkeuks, kuid see oli lahti. 

«Lahtisest tuletõkkeuksest ei ole tulekahju ja suitsu peatamiseks mingit kasu ja selle paigaldamiseks kulutatud raha on asjata raisatud,» nentis Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo nõunik Almar Nuuma. «Sellistes kohtades peab olema uksel sulgur, mis selle avamise järel automaatselt kinni tõmbab,» lisas ta.

16. oktoobril kell 15.17 teatati häirekeskusesse, et Uuel tänaval tuleb viiekorruselise kortermaja keldrist suitsu. Põles keldriboks ning põlengust tekkis palju paksu suitsu.

Kuigi tulekahjule saadi kiiresti piir, täitis suits maja kaks trepikoda ning levis sealt korteritesse, ja seetõttu tõttu tuli evakueerida osa elanikke. Rõdudelt toodi tõstuki ja redeli abil alla neli ning trepikoja kaudu aidati välja kolm inimest.

Ühtlasi avasid päästjad suitsu eemaldamiseks trepikoja aknaid. Ühe ülemise korruse akna pidid päästjad lõhkuma, sest aknal puudus link. Mitme suitsu sisse hinganud inimese tervist kontrollisid kiirabitöötajad. Kaks patsienti viidi kontrolliks haiglasse.

Tulekahju tekkepõhjust asuvad selgitama päästekeskuse menetlusinspektorid.

«Kortermaja elanikel on oluline mõista, et nende kodu tuleohutuse tagamine ei alga korteri välisuksest, vaid kaugemalt,» selgitas Almar Nuuma. «Iga kodu tuleohutuse tagamiseks peavad korras olema ka kelder, evakuatsiooniteed ja trepikojad,» lisas ta.

Päästja tuletas meelde, et keldrid peavad asuma eraldi tuletõkkesektsioonis, see tähendab, et kelder peab olema maja püstakust tulekindla uksega eraldatud. Keldritulekahjusid on päästjatel keeruline kustutada, sest seal on tavaliselt palju põlevat materjali, temperatuur tõuseb äärmiselt kõrgeks ja tulekoldeni on sageli raske jõuda.

5.–9. novembril käivad päästeameti inspektorid kontrollimas kortermajade tuleohutust. Seejuures pööratakse esmajoones tähelepanu tuleohutusnõuete järgimisele ühisruumides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles