Eakate päev Vanemuises pakub lõbu, tervisenõu ja kohtumisrõõmu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanemuise kontserdimaja laval laulis pensionäride ansambel Kobedad kasatšokki ja Tartu marssi sedavõrd hoogsalt, et meelitas saalitäie rahvast mõlema loo alguses kohe endale kaasa plaksutama.

Kobedad lauljad.
Kobedad lauljad. Foto: Sille Annuk

Saal ei olnud siiski viimse toolini hõivatud, kuna kõrvalruumides ja fuajees jätkus inimestele samuti tegevust.

Näiteks võis seal tervisenõu kuulda, uusi vitamiine ja toidulisandeid tundma õppida, vererõhku mõõta, kaupa valida, kohvi, šokolaadi, kitsejuustu ja palju muud degusteerida. Ka olid kohal maanteeameti eksperdid, kes huvilistele tähelepanuharjutusi tegid ning uurisid, kas tegu on jalakäija, jalgratturi või sõidukijuhiga. Testide järel sai igaüks ise otsustada, kui teadlik liikleja ta tänaval on.

1939. aastal sündinud tartlane Rein Pauksoo oligi saalis istumisest tüdinenud ja vahelduseks jalutama tulnud ning ühtlasi ka oma luutiheduse näidu teada saanud. Talle antud paberil ei jooksnud see luutiheduse näidujoon küll enam mitte rohelises tsoonis, aga ka mitte punases, mis oleks luuhõrenemise haigust tähendanud. See püsis hoopis ilusasti keskel, kollases vööndis ning tõsiseks muretsemiseks polnud põhjust.

Rein Pauksoo Vanemuise kontserdimajas.
Rein Pauksoo Vanemuise kontserdimajas. Foto: Sille Annuk

Rein Pauksoo ütles, et ta on aktiivse eluhoiakuga mees ning püüab ikka ka sporti teha, käib võimlemas ja liigub ringi.

Eakate päev Vanemuise majas meeldis talle väga, kuna seal saab vanade sõprade ja kolleegidega kohtuda. Rein Pauksoo tunnistas, et ta on üksik inimene, lapsi ja lapselapsi ei ole ning naistki enam mitte.

Proua Liidia Junker tõusis samal ajal vererõhu mõõtmise toolilt ja näitas hea meelega oma paberit, mille näitudest ehk alumine võinuks madalam olla. Ta kavatses minna uurima veel ortopeedilisi jalanõusid ja sisetaldu. Samuti soovis Liidia mõne asjaliku spetsialistiga rääkida sellest, miks tema, kui uued kingad jalga ostab, need kohe viltuseks kannab. Ehk jagab keegi head nõu.

Liidia Junker.
Liidia Junker. Foto: Sille Annuk

Kontsert käis saalis veel edasi ja laval oli tantsurühma «Salome» paarikümneminutiline sõu.

Juba võis fuajeest ka tasuta kohvi ja kooki saada, see oli hea võimalus neile, kes vaheajal tekkivat järjekorda pelgasid. Üks proua, Maria Kulpsoo vaatas kohvilauda huviga, ja seejärel nagu pisut otsivalt ringi, kuni palus Postimehe fotograafi Sille Annukit, et too aitaks tal kohvi ja koogi lauda tuua. Maria ise vajab liikumiseks kahte tugikeppi ning kui käed on kinni, pole millegagi kohvi ja kooki kanda.

Senikaua, kuni Sille Annuk kraamiga tuli, ütles Maria Kulpsoo, et tema on eakate päeval esimest korda, kuna ta ei olnud end varem eakaks pidanud – Maria on vaid 61 aastat vana. Aga ta on hommikust peale kohal ja kõik on kena.

Maria Kulpsoo.
Maria Kulpsoo. Foto: Sille Annuk

Küsimuse peale, mis talle linnapea kõnest meelde jäi, vastas Maria Kulpsoo, et see linnapea esinemine oli väga sõbralik, lihtne ja mitte sugugi pompoosne. «Linnapea on muidu ka ju väga meeldiv inimene,» märkis ta.

Hommikustest teistest esinejatest jäi talle kõige rohkem meelde rahvamuusikaansambel Talisman, ning seda vist sellepärast, et seal tundis ta ära oma vana arsti Nikolai Põdramägi, kes ansamblis väga ilusasti laulis.

Tartu linna eakate päev Vanemuise kontserdimajas jätkus pärastlõunal koolitaja Toomas Õunapi loengutega. Õunap rääkis, kuidas leevendada külma, niiskuse ja tuule kahjustusi kehas, lähtudes Hiina meditsiinist. Samuti sellest, kuidas jagu saada istumisest tulenevatest vaevustest ning aktiveerida vereringet ja parandada energiaringlust.

Pooletunnised loengud vaheldusid operetimeloodiate, moedemonstratsiooni, mustlastantsu ning ansambli Soov kontserdiga.

Kaks prouat Lea-Ester Aasav ning Maie Rumberg sättisid Vanemuise garderoobis oma soenguid peegli ees ja värvisid huuli alles lõuna paiku.

Maie Rumberg ja Lea-Ester Aasav.
Maie Rumberg ja Lea-Ester Aasav. Foto: Sille Annuk

«Ega siis vanainimene jõua tervet päeva istuda,» ütles üks. «Seepärast tulime nimme hiljem. Siin jätkub tegevust õhtuni,» märkis teine.

Rahvusvahelist eakate päeva tähistatakse 1. oktoobril. Selle eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust teemadel, mis mõjutavad eakate heaolu ja vananemisega seotud terviseprobleeme. See on ka päev tunnustamaks vanemate inimeste panust ühiskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles