Päästeamet alustas nelja Tartumaa haridusasutuse suhtes väärteomenetlust

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17.-21. septembrini kontrolliti Tartumaal 35 haridusasutust, rikkumisi leiti 15. Kolmel juhul alustati väärteomenetlust ning neljale vastutavale isikule tehti rahatrahv.
17.-21. septembrini kontrolliti Tartumaal 35 haridusasutust, rikkumisi leiti 15. Kolmel juhul alustati väärteomenetlust ning neljale vastutavale isikule tehti rahatrahv. Foto: Lõuna päästekeskus

Läinud nädalal käisid Lõuna päästekeskuse inspektorid ootamatutel kontrollkäikudel 87 Lõuna-Eesti laste haridusasutuses. Neist 35 tegutsevad Tartumaal. Päästeamet tõdes, et kõik asutused on jõudnud nii kaugele, et hooned on varustatud nõuetekohaste tuleohutuspaigaldistega, aga puudujäägid on seotud nende kasutamisega. Tuleohutusnõuete vastu eksimist kohtasid inspektorid kokku 15 asutuses.

Neljal juhul trahviti vastutavaid isikuid tuleohutusnõuete eiramise eest väärteomenetluse korras.

Tartumaal alustas päästeamet väärteomenetlust avatud asendisse fikseeritud tuletõkkeuste eest Kõrveküla koolis, Kõrveküla lasteaias ja Tartu lasteaias Triinu ja Taavi. Evakuatsiooniteele jäetud takistuse eest vormistatakse trahv Tabivere lasteaias.

Tartumaal on palju lasteaedasid ja koole, mille ustele on paigaldatud magnetsulgurid, mis tähendab, et avatud tuletõkkeuks sulgub häire korral automaatselt. Küll aga pole sarnast süsteemi Kõrveküla lasteaias Päikeseratas ega Tartu linna lasteaias Triinu ja Taavi. Mõlema lasteaia suhtes alustati väärteomenetlust. Päikeseratta lasteaeda trahviti lisaks saja euroga.

Uksed lahti

Kõrveküla lasteaia direktor Jana Rosenthal ütles, et tuleohutusnõuete mittetäitmine on küll kahetsusväärne, aga selleks, et õpetajaabi saaks köögist süüa tuua on uste avatult hoidmine vajalik. «Need uksed ei ole meil kogu aeg lahti vaid ainult siis kui õpetajaabi käib köögist süüa toomas. Kaks rühma söövad oma ruumides ja siis on tarvis köögi ja rühma vahet käia koos kandikutega,» selgitas ta. Rosenthal ütles, et nüüd tellis lasteaed ka hinnapakkumise moodsate magnetsulguritega ustele. Rosenthal arvas, et trahvi lasteaed siiski ei väärinud.

Sama rikkumise tõttu tehti ettekirjutus ka Triinu ja Taavi lasteaiale. «Inspektorid sattusid just sellel hetkel, kui õpetajaabi oli köögist süüa toomas,» rääkis lasteaia Triinu ja Taavi direktor Elle Agarmaa. «See ei ole ka ohutu, kui inimene peab läbi raskete uste tulema, ühes käes kuumad supid ja teisega ust lahti tegema,» nentis ta. Agarmaa, kes on ka Sipsiku lasteaia direktor märkis, et magnetsulgurid oleksid lahendus, aga kahjuks ei ole linn jõudnud neid veel kõikidesse lasteaedadesse paigaldada.

Peamise rikkumisena hoiti avatuna tuletõkkeuksi, mis kinnisena takistaksid tule levikut. Paljusid evakuatsiooni väljapääsuuksi ei olnud võimalik seest poolt võtmeta avada. Sellises kohtades võivad tulekahju eest põgenejad leida end lõksus olevat, samal ajal kui tuli ja suits nendeni levib.

«Tavasulguriga tuletõkkeuksest, mis peaks takistama suitsu ja tule levikut hoones, on kasu ainult siis, kui seda hoitakse suletuna,» rõhutas päästekeskuse ohutusjärelevalvebüroo juhataja Viljar Schmidt.

Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalvebüroo juhataja Viljar Schmidt.
Lõuna päästekeskuse ohutusjärelevalvebüroo juhataja Viljar Schmidt. Foto: Lõuna päästekeskus

Inspektorid leidsid mitmetes kohtades uksed avatud asendisse fikseerituna. «Selliselt ei ole kallist tuletõkkeuksest tulekahju puhkemisel mitte mingit abi,» nentis Schmidt. Ta lisas, et peamine põhjus, miks uksi hoitakse avatuna, on mugavus. «Mõnikord põhjendati avatud tuletõkkeuksi kooli või lasteaia töökorraldusest tuleneva vajadusega. Sellisel juhul oleks õige paigaldada magnetsulgurid,» õpetas Schmidt. Ta ütles, et magnetid hoiavad tavaolukorras läbipääsu avatuna, kuid tulekahju häire korral lasevad sulgurid ukse lahti ning see läheb ise kinni.

Kinnine tuletõkkeuks, mis tulekahju levikut pidurdab, annab inimestele võimaluse turvaliselt välja jõuda. «Kui aga ukse alla kiilutakse klots või jäetakse see lahti lausa spetsiaalse konksu abil, seab see evakuatsiooni küsimärgi alla.»

Häiresüsteem väljalülitatud

Schmidti sõnul ei tohi unustada ka automaatse tulekahju signalisatsioonisüsteemi hooldamist, mis tagab süsteemi töökindluse. Kontrollide käigus leiti olukordi, kus signalisatsioonisüsteem oli osaliselt isoleeritud ehk välja lülitatud põhjusel, et on palju valehäireid. «Sellisel juhul ei saa hoones viibijad võimalikult varajast ohuteavitust, mis on elusid päästva evakuatsiooni alus,» jätkas päästja.

Otsest tuleohtu põhjustavaid olukordi ühestki kontrollitud haridusasutusest ei leitud.  Kaheksale Tartumaa haridusasutusele esitatakse haldusmenetlustega nõudeid tuleohutuse parandamiseks.

«Etteteatamiseta kontrollkäikudega jätkatakse ning korduvate rikkumiste puhul hakkavad trahvisummad kasvama,» märkis Schmidt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles