Igal laupäeval saab geenidoonoriks hakata Ahhaas (1)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa majamakett targa Tartu näituselt, loodud lasertehnoloogia abil.
Ahhaa majamakett targa Tartu näituselt, loodud lasertehnoloogia abil. Foto: Kristjan Teedema

Sel laupäeval ja kõigil laupäevadel kuni aasta lõpuni saab kella 12 kuni 16ni hakata geenidoooriks AHHAA keskuse fuajees ning sealsamas ka verd loovutada.

Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu teabejuhi Annely Alliku sõnul on see mugav viis teadusele heategu teha näiteks kõigil neil, kes laupäeval maalt bussiga linna tulevad, turul käivad, Aurasse ujuma lähevad või Zeppelinis sisseoste teevad.

Ka Ahhaa täiskasvanutest näitusekülalised või siis laste saatjad – pedagoogid, lapsevanemad ja vanavanemad – saavad lihtsa võimaluse geenivaramuga liitumiseks.

«Iga päev laekub geenivaramu laborisse nüüd juba 800 kuni 850 vereproovi, labor töötab meil pikendatud vahetusega, ja praeguseks on 40 000 vereproovi käes,» rääkis Annely Allik. «Kui samamoodi edasi läheb, siis me ei pea kartma, et aasta lõpuks eesmärki ei täida või et 31. detsembril tuleb meil 50 000 inimese vereproovi võtmist korraldada.»

Veebi teel on oma nõusoleku geenidoonoriks saada andnud tegelikult juba 57 000 inimest, mis tähendab, et veebikeskkonnas www.geenidoonor.ee on soov ID-kaardiga kinnitatud, aga veri on veel loovutamata.

«See näitab, et asi ei ole mitte selles, et inimesed ei soovi geenidoonoriks hakata, pigem selles, et vereproovi andmine peab olema mugav. Inimene ei peaks otsima teed laborispetsialistide juurde, vaid geenivaramu doonortelk tuleb üles seada neisse kohtadesse, kus inimesed päriselt liiguvad.»

Annely Allik tuletas meelde, et ka Tartu Lõunakeskuse Apothekas saab sel ja järgmisel nädalal geenidoonoriks hakata. Esmaspäevast reedeni on apteegis vereandmisvõimalus kella 16-19 ning laupäeval kella 11kuni 15ni.

Ning et Eesti geenivaramu majas Tartus Riia 23B saab hakata geenidoonoriks ka siis, kui ID-kaart ei ole kehtiv või on paroolid kadunud. Seal on võimalik allkirjastada nõusolek paberi ja pastapliiatsiga. Geenivaramu kabinet on avatud esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti kell 8.30 – 13:30 ning teisipäeviti ja neljapäeviti kell 13.30 – 17.30.

Tartu ülikooli Eesti geenivaramu on riigilt saanud teatavasti ülesandeks koguda tänavu 100 000 geenidoonori vereproovid, eesmärgiga arendada personaalset meditsiini ja geeniteadust.

Uusi doonoreid hakati koguma aprillikuus. Vereproove koguvad kõik suuremad haiglad ja Synlabi teaduslaborid üle Eesti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles