Fotod: Tartu kutsehariduskeskuse õpilased võistlesid virtuaalreaalsuses

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Tartu kutsehariduskeskuses Eesti ehitusvaldkonna professionaalid ning õpilased, et tutvuda üheskoos tuleviku ehituslahenduste ja karjäärivõimalustega ning panna end proovile virtuaalreaalsuse võistluses.

25. sünnipäeva tähistava AS Onnineni mess-seminari «Kohtumine tulevikuga» üheks osaks oli TV-st tuttavaks saanud Rakett69 formaadil põhinev vigurülesannete võistlus Onninen69.

Võistlus koosnes kolmest ülesandest, mille lahendamise tegi põnevaks virtuaalreaalsuse prillid, mis pööras maailma lahendaja jaoks teistpidi – ehk kõiki ülesandeid tuli lahendada peegelpildis. 

Esimene oli reaktsiooniülesanne, mille puhul tuli peegelpildis saada pihta süttivale tulukesele, seejärel tuli lahendada elektritööde jadaülesanne ehk ühendada pirnid pistikupesadesse, lülitada sisse kaitsmed ja vool – õige lahenduskäigu korral süttisid kõik tulukesed. «Kolmandaks tuli peegelpildis olla täpne, ehk viia mänguplatvormil olev rõngas mööda traati punktist A punkti B, ilma et see traati puudutaks,» kirjeldas AS Onninen Eesti tegevjuht Peeter Matt.

Lisaks võistlusele olid mess-seminaril erinevad töötoad, mille fookus oli energiasäästlikel ehitusviisidel ehk liginullenergiahoonete ehitamine. «Arvestades, et aastaks 2020 peavad kõik uusehitised vastama liginullenergia nõuetele, tuleb juba praegu uute nõuete ning kõikvõimalike tehniliste lahendustega olla sina peal,» sõnas Matt.

Samuti oli kohapeal võimalik tutvuda ligi 30 tootja uudislahendustega. Näiteks esitleti ABB koostöörobotit YuMi, kes õppis tänaseks ära Eesti 100, Onninen 25 ja ABB 26 kirjutamise. 

Tartu kutsehariduskeskuse töökohapõhise õppe koordinaator Sigrid Ester Tani sõnul on kool pannud palju rõhku erinevatele koostöövormidele tööandjatega, mistõttu on hea meel, et ettevõtjad osalevad õppeprotsessis. «Taotline üritus annab õppijatele hea võimaluse kohe kooliaasta algul suhelda töömaailma esindajatega ning leida endale sobilikke väljakutseid pakkuv praktikakoht. Samuti on ettevõtjatel võimalus värvata esimesena tublisid ja hakkajaid õppijaid kas praktikale või tööle,» selgitas Tani.

Peeter Matt rõhutas, et ka ettevõtjatele on koostöö erialakoolidega oluline, kuna koolidest saab alguse ehitussektori tulevik. «Soovime noori ehk meie koostööpartnerite potentsiaalseid töötajaid hoida kursis ehitussektori viimaste trendidega ning seeläbi valmistada neid ette sujuvamaks tööturule sisenemiseks,» selgitas Matt, lisades, et nii mõnigi messil osalevast 30. ehitustarvikute tootjast tuli seminarile avardama õppurite silmaringi tööturu võimalustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles