ERMi rahvarõivanäitusel käis üle 140 000 inimese

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade näituselt.
Vaade näituselt. Foto: Anu Ansu / ERM

Eesti Rahva Muuseumis augusti lõpuni avatud näitusel «Rahvarõivas on norm. Igal aastaajal» käis aasta jooksul 140 918 inimest. Esimest korda olid üheskoos vaadata kõikide Eesti kihelkondade rahvarõivad.

Eesti ajaloo suurim rahvarõivanäitus andis igale eestlasele võimaluse mõtiskleda selle üle, millised võisid kord välja näha nende esiemad-isad, kui nad pühapäevahommikul kirikuteele asusid. Sajand tagasi kogutud ERMi rikkusest oli näitusel väljas 1428 eset, neist 124 abielunaise, 15 neiu ja 13 mehe kostüümina.

«Nüüd kolivad nii linased särgid kui ka villased riided jälle oma hoidlatesse, kasukad ja nahkmütsid külma nahkesemete hoidlasse. Sõled, preesid, helmed – iga ehe talle ettenähtud sahtlisse ja karpi. Vanad asjad tahavad puhata,» ütles näituse kuraator Reet Piiri.

Rahvarõivanäitus inspireeris mitmeid üritusi, haridus- ja loenguprogramme, konverentse, näitusi, moeetendusi korraldama ja trükiseid välja andma. Lisaks jõudsid seelikutriibud EV100 puhul raamatukaante vahele ning talgukevadel ka bussipeatustesse, väravatele ja aialippidele üle Eesti.

Rahvarõivanäitus koos ideelise edasiarendusena toetava näitusega «Külatänavalt punasele vaibale. 100 aastat rahvuslikku moodi» pälvis 2017. aasta parima näituse ehk aasta muuseumiroti tiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles