Tartu eakaim daam saab 104

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda-Elisabeth Kört on pärit Rannu vallast Kingu talust. Ta on üles kasvatanud poja ja tütre. Viimased 50 aastat on ta elanud Tartus tütre peres, mees Julius on ammu siit ilmast lahkunud.
Linda-Elisabeth Kört on pärit Rannu vallast Kingu talust. Ta on üles kasvatanud poja ja tütre. Viimased 50 aastat on ta elanud Tartus tütre peres, mees Julius on ammu siit ilmast lahkunud. Foto: Sille Annuk

Täna 104-aastaseks saav Linda-Elisabeth Kört on Tartu kõige kõrgemas eas daam. Kõikidele teistele linlastele võib tema uhkusega ülalt alla vaadata ja vaikselt omaette mõelda: mis teie ka elust ja elamisest teate!

Linda-Elisabeth Kört oli heameelega nõus külalisi vastu võtma juba neljapäeval, pannes eelmisel õhtul enne magamaminekut rullid pähe, et pildistamise ajal oma pitsrätikuga hea välja näha.

Tütar Malle Valk küpsetas hommikul kohupiimaplaadikooki ja väimees Rein Valk kontrollis, kas vahuveinipudel ikka õigel hetkel külma saab.

«See aasta möödus nii ruttu,» sõnas Linda-Elisabeth Kört, kes on juba harjunud, et ajakirjanikud pärast seda, kui ta sada sai, talle igal aastal õnne soovimas käivad ja küsivad, kuidas tal läheb.

«Ma jäin nüüd lõpuks pensionile, eks näis, kuidas see põli meeldib,» sõnab ta kavala ilmega, mis tähendab, et kui ta igal varasemal aastal võis ette näidata uusi sokipaare, mida ta oli neljale lapselapsele ja viiele lapselapselapsele kudunud, siis nüüd on kudumisega kõik.

«Ei ole nagu enam huvi,» ütleb ta teatraalselt ja kihistab oma nalja üle naerda. «See oli vast kuu aega tagasi, kui ma lõpetasin.»

Kaks viimast sokipaari said lapselapselapsed Eva Margareeta ja Hanna Brigitta.
Muid muutusi Linda-Elisabeth Kördi elus pole.

Hommikul ärkab ta pool kümme, teeb voodi korda ja ootab tassikest kohvi, mida tütar talle serveerib.

Siis nõuab postilehte ehk Postimeest ning laseb tuppa pahmaka värsket õhku. Kui õues on ilus ilm, istub ta lahtise akna all koguni kümme minutit ning sõnab seejärel, et nüüd on õues ka ära käidud.

Päeval talle voodis lesida ei meeldi. Kui uni tuleb, siis tukastab pisut oma leentoolis. Televiisorist meeldib talle vaadata spordisaateid, eriti iluuisutamist, sest 14-aastane tütretütretütar Veronika on väikesest peale iluuisutamistrennis käinud. Õhtul magama läheb pärast «Aktuaalset kaamerat».

«Just nagu normaalne inimene,» ütlevad tütar Malle ja väimees Rein Valk ning naeravad selle ootamatult kõlava lause peale heatujuliselt tükk aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles