Eesti tudengite vormel kaotas Lange motokeskuses kestvussõidul esikoha (3)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartumaal Lange motokeskuses rahvusvahelisel tudengivormelite võistlusel kaotasid eestlased täna kestvussõidu esikoha tšehhidele. Võistluse lõpptulemus selgub hiljem, kuna see sõltub mitte ainult tänase, vaid ka eilse päeva tulemustest ja kogutud punktidest.

Mõõduvõtmine, ametliku nimega Formula Student Baltic Open 2018, on lõppenud, aga täna kuni kella 18ni saab iseehitatud imemasinaid Langel veel näha.

Eestlaste tudengivormeli kapten Indrek Petjärv ütles, et kuigi esikoht lipsas käest, jäid nad lõppkokkuvõttes ikkagi rahule. «Langel ei olnud just niisugune võistlus, millele väga suur rõhku oleks tulnud panna. Päris võistlused on meil ikkagi Euroopas ning näiteks Formula SAE Itaalia etapilt tõime üldvõidu,» selgitas ta. «Esimese koha pärast võistlesime siin tšehhidega. Nende auto on meie omast natuke värskem. Meil on aga juba selja taga päris pikk test- ja võistlusperiood. Ja  kuna auto on täpselt selle piiri peale projekteeritud, et olla kiire just Euroopa võistluste ajal, siis nüüdseks hakkab aku natuke ära väsima ning on tekkinud ka mõned väiksed tehnilised probleemid. Ka ei olnud me siin täies koosseisus, meeskonda kuulub kokku 60 inimest.»

Eestlaste ehitatud vormel ja selle mõned meeskonnaliikmed (vasakult) Rico Jaanipere, Kristjan Nikolai, Georg Kõivumägi ning piloodi kohal Jaagup Laaser.
Eestlaste ehitatud vormel ja selle mõned meeskonnaliikmed (vasakult) Rico Jaanipere, Kristjan Nikolai, Georg Kõivumägi ning piloodi kohal Jaagup Laaser. Foto: Laila Kaasik

Formula Student võistlusformaat näeb ette, et osalejad peavad ühe aasta jooksul projekteerima ja ehitama üheistmelise vormelauto, millega hiljem võistlusrajal mõõtu võetakse. Osavõtjad on reeglina insenerieriala tudengid, Eestis peamiselt Tallinna tehnikaülikooli ning tehnikakõrgkooli õppurid.

Näiteks poolteist kuud tagasi Saksamaal kohtus 120 meeskonda, tudengeid oli seal kokku 3600. Üldse leidub maailmas ligi 700 tudengivormelimeeskonda, kes on pärit kõigist tipptehnikaülikoolidest.

Langel aset leidnud Baltic Open'i võistlus oli teistsugune. Selle tegi eriliseks see, et võistelda lubati ka neil võistkondadel, kel ülikooliaastad juba selja taga ning autodel, mil vanust rohkem kui aasta.

Baltic Open 2018 projektijuhi Geili Paisi sõnul olid kohal tudengivormelid aastatest 2008 kuni 2018, nende hulgas nii sisepõlemis- kui ka elektrimootoriga vormelid.

Kokku osales võistlustel 14 autot Eestist, Leedust, Soomest, Venemaalt, Tšehhist ja Ukrainast. Eile leidsid aset tudengivormelite ajasõidud, täna aga kestvussõidud, mil masinail tuli läbida 22 kilomeetrit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles