Tartlased on kodulinna elukeskkonnaga valdavalt rahul

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kaarsillalt Ülejõe parki.
Vaade Kaarsillalt Ülejõe parki. Foto: Sille Annuk

Homme esitleb Tartu linnavalitsus äsjavalminud arvamusuuringut «Tartlane ja keskkond 2011». Küsitlustulemused näitavad, et tartlaste hinnangud oma kodulinnale on paranenud.

Võrreldes varasemate küsitlustega soovivad linlased elada keskkonnasäästlikumalt. Kasvanud nende tartlaste osakaal, kes sorteerivad ja viivad kogumiskohtadesse majapidamises tekkinud jäätmeid.

Küsitletute hinnang oma tervisele on aastate jooksul paranenud ning heaks või väga heaks peab enda tervist juba ligi kaks kolmandikku küsitletutest.

Enamik vastanuist leidis sedagi, et Tartu linna keskkonnategurid nende tervisele ohtu ei kujuta.

Probleemidest tõid Emajõelinna elanikud enim välja haljasalade olukorra, prügimajanduse ning teede- ja tänavate korrashoiu küsimused. Enim kriitikat kohtas just kõnniteede seisund. Samuti leidub varasemast rohkem neid, kes kurdavad, et neid häirib linnas müra.

Uuringust nähtub, et linlased on hakanud rohkem jalgrattaga sõitma. Sellest tulenevalt on aga hakatud rohkem tunnetama jalgrattureid varitsevaid liiklusohte. Seevastu autoga sõitjate hinnangul on liiklusturvalisus muutunud paremaks.

Senisest rohkem sooviksid tartlased saada infot liiklusmüra taseme ning õhu ja heitvee puhastamisega seotud küsimuste, aga ka Tartus paiknevate kaitsealuste loodusobjektide kohta.

Oluliseks keskkonnainfo vahendajaks on aastatega tõusnud internet, sealhulgas Tartu linna veebileht.

Tartu linnapea Urmas Kruuse rõõmustas, et eelnevate uuringutega võrreldes on märgatavalt paremaks hinnatud Tartu linna üldist elukeskkonda.

«Oma osa selles on kindlasti linlastel endilgi - umbes 80 protsenti küsitletutest soovib käituda keskkonnahoidlikult, osaleda heakorratöödel või anda omapoolse panuse linnas roheluse loomisse,» ütles Kruuse pressiesindaja vahendusel.

Taolise uuringu korraldas Tartu linn neljandat korda. Varasemad elanike keskkonnateadlikkuse küsitlused korraldati aastatel 1997, 2001 ja 2006.

Uuringu «Tartlane ja keskkond 2011» tulemusi tutvustab homme, 28. oktoobril kell 13.00 - 14.30 Tartu linnavalitsuse haridusosakonna saalis (Raekoja plats 12) küsitluse korraldanud ja tulemusi analüüsinud OÜ Cumulus Consulting.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles