Eesti Rahva Muuseumis näeb augustis kahte rändnäitust eestluse hoidmisest maailmas

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme avatakse ERMis rändnäitus «Kotkajärve Metsaülikool – 50 aastat noor».
Homme avatakse ERMis rändnäitus «Kotkajärve Metsaülikool – 50 aastat noor». Foto: Erakogu

Homme, 4. augustil kell 11 avatakse Eesti Rahva Muuseumis eesti kultuuriseltside festivalil «Sajaga seltsis» kaks rändnäitust.

Näitused jutustavad eesti kultuurist ja selle hoidmisest Kanadas ja Londonis.

Värvirikaste fotodega rändnäitus «Kotkajärve Metsaülikool – 50 aastat noor» pajatab Kanada metsades sündinud üritusest, mille eesmärgiks on 50 tegutsemisaasta jooksul olnud eesti keele säilitamine ja suhtlemine keelekeskkonnas.

Näitus annab ülevaate metsaülikooli poleemilisest algusest külma sõja ajal, kirjeldab metsaülikooli arengut ja maalib kaasakiskuva pildi sellest, mida Kotkajärve metsaülikoolis tänapäeval tehakse. Näitus jääb ERMi silla-alal avatuks 21. augustini.

Rändnäitus «Eesti rahva riided Londonis» jutustab sellest, kuidas eestlastest sõjapõgenikud pärast Teist maailmasõda läbi suure tahte ja vaeva valmistasid rühmatäie kauneid rahvariideid.

Näitus on inspireeritud Aili Eistrati memuaaridest, kes on tantsinud Anna Raudkatsi ja Ullo Toomi käe all ning olnud rahvatantsuõpetaja Londonis alates 1947. aastast kuni 90ndate keskpaigani. Näitus jääb Ilmari Mannineni auditooriumis avatuks 12. augustini.

Lisaks toimub laupäeval ERMi välialal kultuuriseltside kontsert, kus astuvad üles kollektiivid nii välismaalt kui ka Eestist. Avatud on meisterdamise õpitoad ning tutvuda saab seltside valmistatud käsitööesemete ja välja antud kirjandusega. Külastajatele on kogu kava tasuta.

Festival «Sajaga seltsis» on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles