Noored ulatavad täiskasvanutele käe

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte olukorda pandud täiskasvanud saavad ettevõtmise käigus tuttavamaks ka grafitiga, rääkis «juhtoinas» Eleri Helimets. Võib-olla joonistavad nad seda koguni ise.
Noorte olukorda pandud täiskasvanud saavad ettevõtmise käigus tuttavamaks ka grafitiga, rääkis «juhtoinas» Eleri Helimets. Võib-olla joonistavad nad seda koguni ise. Foto: Sille Annuk

Seltskond noori otsustas vähendada lõhet täiskasvanute ja noorte vahel ning üritada koolituste abil kas või natuke oma maailma neile lähedasemaks ja tuttavamaks teha.

Kevadeni kestva ettevõtmise nooruke projektijuht Eleri Helimets rääkis, et noorte eesmärk on koolitada neid inimesi, kes kuuluvad nende ellu, jagada nendega oma arusaamu maailmast ja iseendast. Seda kõike muidugi parema üksteisemõistmise nimel.

Koolitusele oodataksegi neid, kelle igapäevatööks on just noortega suhtlemine ja kelle töö kvaliteet sõltub sellest, kui hästi nad noori mõistavad: õpetajad, sotsiaalpedagoogid, noorsootöötajad, huvijuhid.

Sisemus ja välimus

Novembris algaval projektil on kaks osa. Selle aastanumbri sees algab «Hingelt noorex!» ehk koolitused, kus õpetatavad tutvuvad noorte muusika- ja tantsumaailmaga, fotograafia, filmikunsti ja lihtsalt kunstiga. Selle osa käegakatsutavaks tulemuseks on jõulunäidend, mida etendatakse hiljem ka koolides.

Teisel poolaastal keskendutakse välimusele: projektiosas «Väliselt noorex!» õpetatakse kõike rõivastumisest ja disainist. Selle käigus valmib ka rõivakollektsioon, millega osaletakse kevadel Moekese konkursil.

Jaan Poska gümnaasiumi huvijuht Liina Sauk pani ennast juba koolitusele kirja. «Tahaks ju ka kursis olla, mida noored teevad,» rääkis huvijuht, kelle enda esimene noorus jäi paarikümne aasta taha. «Eks ajad ole muutunud, meie noorus oli midagi teistsugust, kui on praegune noorus. Midagi on sama, midagi teisiti.»

Sauk arvas, et kuna ta töötab iga päev noortega, siis ilmselt midagi päris uut koolitustelt oodata ei ole. Osalemist on väärt aga see, et pakutavat saab näha uues võtmes. Võivad ju eri vanuses inimesed ühesugustest asjadest totaalselt erinevalt aru saada.

Ilmub raamat

Lisaks projekti kahele osale valmib kõigi osalejate koostöös raamat, kuhu igaüks kirjutab oma kogemustest ja tunnetest ajal, mil neid oli pandud noorte olukorda.

Sisse torgatakse ka osalejatest enne ja pärast projekti tehtud pildid ning nende muutumise käik. Raamat peaks ilmuma kevadel pärast projekti lõppu.

Noored elujagajad
• Projekt koosneb kahest osast: «Hingelt noorex!» ja «Väliselt noorex!».
• Oodatud on huvijuhid, õpetajad, sotsiaalpedagoogid ja teised noortega iga päev töötavad inimesed.
• Registreeruda saab 26. oktoobrini aadressil eleri­­hell@gmail.com, osalema pääseb 30 kiiremat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles