Vanim üliõpilasselts pidas taasasutamispidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidulikul kõnekoosolekul rääkisid EÜSi taasasutajad 20 aasta tagustest oludest, milles EÜS taastati.
Pidulikul kõnekoosolekul rääkisid EÜSi taasasutajad 20 aasta tagustest oludest, milles EÜS taastati. Foto: Ülo Veldre

Möödunud nädalal tähistas Eesti vanim üliõpilasorganisatsioon Eesti Üliõpilaste Selts 20 aasta möödumist taasasutamisest. Pidustustele kogunes üle 200 endise ja praeguse tudengi, lisaks nende kaaslasi ja esindajaid teistest üliõpilasorganisatsioonidest.



Tähtpäevale olid eelkõige oodatud juba ülikooli lõpetanud mehed, kes enam igapäevaselt seltsi tegevusest osa ei võta. Seltsi esimehe Indrek Minka sõnul väärtustati taasasutamise päeval vilistlasi, kes on EÜSi ka rasketel aegadel hoidnud ja aidanud, samuti liikmeid, kelle pingutusena EÜSi tegevus Eestis taastati.



Aastapäeva tähistati novembri viimasel nädalavahetusel, läinud reedel pidutseti koos Tartu akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide esindajate ning EÜSi liikmete peredega.



Laupäevaõhtusel kõnekoosolekul rääkisid taasasutajad kahekümne aasta tagusest ajast, mil EÜS pärast 48-aastast vaheaega taas Eestis avalikult tegutsema sai.



Eesti Üliõpilaste Selts kasvas välja sõpruskonnast, mille lõid 1870. aastal kaheksa Eesti tudengit ja väljapaistvat haritlast. Nõukogude võimu ajal tegutses EÜS edasi välismaal, kodumaal aga 1988. aasta 1. detsembrini keelatud organisatsioonina põranda all.



Praegu on EÜS oma 870 liikmega üks suurimaid üliõpilasorganisatsioone Eestis, koondused on tal Rootsis, Ameerika Ühendriikides ja Kanadas. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles