A-ha esineb Ahhaa-linnas

Gert Kiiler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A-ha liikmed Magne Furuholmen (vasakult), Morten Harket ja Paul Waaktaar-Savoy.
A-ha liikmed Magne Furuholmen (vasakult), Morten Harket ja Paul Waaktaar-Savoy. Foto: Live Nation Estonia

Norralaste suurim muusikaline edulugu, 1982. aastal kokku tulnud A-ha, jõuab pärast 15-aastast vahet taas Eestisse. Seekord annab poptrio kontserdi Tartu laululaval, mitte pealinnas. Kontert toimub täna ja on osa Electric Summeri tuurist.

A-ha jõudis popmuusikamaailma tippude hulka sündipopi hiilgeaja lõpus 1980. aastate keskel, ajal, mil MTV töötas täistuuridel. Seni edu nautinud poistebändid Spandau Ballet ja Duran Duran näitasid selgeid väsimusemärke ning koht kolmele nägusale ja andekale Skandinaavia noormehele oli vaba. Ja A-ha alustas kohe pauguga.

1985. aastal ilmunud esikalbumit «Hunting High And Low» saatis edu lisaks mandri-Euroopale ka kõige olulisematel muusikaturgudel Suurbritannias ja USAs. Albumilt ilmus viis hitiks läinud singlit, neist kuulsaimad «Take On Me» ja «The Sun Always Shines on TV». «Take On Me» video, kus miksiti omavahel joonisfilmi ja tegelikkust, pälvis 1986. aasta MTV videomuusika auhindamisel koguni kuus auhinda.

Järgmised kolm albumit – «Scoundrel Days» (1986), «Stay On These Roads» (1988) ja «East of the Sun, West of the Moon» (1990) – vaid  kinnistasid A-ha populaarsust Euroopas, tuues kuulajateni sellised aegumatud lood nagu «Cry Wolf», «Manhattan Skyline», «You Are The One», «Crying In The Rain» jt. 1987. aastal oli A-ha esitada James Bondi filmi «The Living Daylights» tiitellugu – võimalus, mida on saanud vähesed artistid.

Pärast suurema menu vaibumist otsustas ansambel 1994. aastal laiali minna ning selle liikmed keskendusid sooloprojektidele. Paus kestis siiski kõigest neli aastat ja vahemikus 2000–2009 ilmutas bänd veel kolm albumit, millega varasemat edu siiski korrata ei suudetud. Nagu enamikul 1980ndatest pärit popbändidel oli nende saund ja meloodia koos vananemisega muutunud täiskasvanulikumaks. 2009. aasta sügisel teatas bänd taas laialiminekust ja korraldas selle tähistamiseks järgmisel aastal suurejoonelise hüvastijätutuuri.

Kuid fännide rõõmuks ei kestnud lahusolek taas üle viie aasta. 2015. aastal oli bänd tagasi koos uue albumiga «Cast in Steel», millele järgnes samanimeline tuur.

A-ha plaadifirma andmeil on nad tänaseks müünud maailmas 55 miljonit plaati.

Tartus toimuv kontsert on osa Electric Summeri tuurist ja esitusele tuleb läbilõige A-ha loomingu paremikust. Viimati oli Tartu laululaval sama mõõtu superstaar 20 aastat tagasi, siis oli selleks täismajale esinenud kultusbänd Depeche Mode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles