Rohelised lubaksid ratturid kõnniteele sõitma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratturid tunnetavad, et linnas liigeldes on autojuhid neid rohkem märkama hakanud.
Ratturid tunnetavad, et linnas liigeldes on autojuhid neid rohkem märkama hakanud. Foto: Caro / Scanpix

Rohelised tahavad seadust muuta ning lubada ratturitel sõita ka kõnniteedel, kui puuduvad spetsiaalsed rattateed.

Täna esitas Erakond Eestimaa Rohelised riigikogu menetlusse liiklusseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega võimaldatakse jalgrattureil seaduslikult sõita ka kõnniteedel, teatas erakond.

Praegu on see keelatud ning jalgrattur peab liikuma kas jalgrattateel või sõidutee servas.
Esitatud eelnõu kohaselt tuleb ratturitel ka edaspidi jalgrattatee olemasolul kasutada seda, kuid seadusemuudatuse jõustumise korral ei kohusta jalgratturit sõitma sõidutee servas, kui see on ohtlik.

«Linnades on maha joonistatud vaid üksikuid rattateede lõike, mis ootamatult algavad ja lõpevad,» rääkis roheliste Tartu piirkonna juht Peep Mardiste.

Tema sõnul satub ta igapäevase rattakasutajana pidevalt olukorda, kus edasisõitmiseks tuleb valida sõidutee ja kõnnitee vahel. «Kehva liikluskultuuri, teeservas paiknevate kaevukaante ja lompide tõttu oleks kõnniteel liikumine sageli ohutum, kuid see on täna keelatud,» kinnitas ta.

Uuendus ei lubaks kõnniteele mopeede ja rollereid, kuna nende sõidukite võimsus ja kiirendusomadused on muude sõidukitega lähedasemad.

Samalaadse ettepaneku tegi Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Tartu volikogu liige Avo Rosenvald, kuid Tartu volikogu polnud nõus sellist seadusemuudatust algatama.

Samal teemal loe ka «Ratturid jäävad sõiduteele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles