Briti kaitseminister tänas Afganistanis teenivaid Eesti sõdureid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kaitseminister Liam Fox
Suurbritannia kaitseminister Liam Fox Foto: SCANPIX

Eestisse visiidile saabunud Ühendkuningriigi kaitseminister Liam Fox tänas teisipäeval oma Balti kaitsekolledžis peetud kõnes Afganistanis teenivaid Eesti sõdureid ning tõstis eriliselt esile Eesti demineerijate erakordset panust.

Ühendkuningriigi kaitseminister tänas Briti valitsuse nimel Eestit, Lätit ja Leedut jõupingutuste eest, millega panustatakse meie ühisesse julgeolekusse ning tänas Eesti sõdureid, kes treenivad ja võitlevad Afganistanis Helmandis Briti sõduritega õlg-õla kõrval, ning kelle vaprust ja usaldusväärsust operatsioonidel hinnatakse väga kõrgelt.

Eriliselt tõstis ta Briti saatkonna teatel esile Eesti demineerijate erakordset panust improviseeritud lõhkeseadeldiste kahjutukstegemisel. Kaitseminister Fox toonitas, et Eesti sõdureid, kes on ohtlike operatsioonide käigus langenud, ei unustata ning haavatud Eesti sõdurid saavad jätkuvalt arstiabi ja taastusravi Ühendkuningriigi meditsiiniasutustes.

Kõneldes julgeolekust üldisemalt, toonitas kaitseminister Fox, et riigi kontekstis on majanduslik nõrkus ohuks rahvuslikule julgeolekule ja sellega tuleb tegeleda prioriteetse küsimusena, mistõttu on Briti valitsus pühendunud eelarve puudujäägi vähendamisele riigisektoris.

Kaitseminister nentis, et meie ebakindlas maailmas ei või kunagi teada, millal ja mis suunast oht võib tabada, mistõttu riiklikud relvajõud peavad püsima paindlikud, kohanemisvõimelised ja kõrgekvaliteedilised. «Sama oluline on, et relvajõude oleks võimalik saata missioonidele, ning et poliitilised jõud oleksid neid nõus kasutama ja oma rahvale selgitama, miks antud sekkumine on kollektiivse kaitse huvides oluline.»

«Tänapäeva maailm pole mitte üksnes ebakindel vaid ka omavahel erakordselt tihedalt ühendatud, millest tulenevalt meist tuhandete kilomeetrite kaugusel toimuvad konfliktid annavad end tunda ka meie kodumaal, avaldudes kaubavahetuse või loodusvaradele ligipääsu häirituses aga ka terrorismirünnakute näol. Euroopa pole iial olnud ega pole ka tulevikus kaljukindlus,» sõnas Fox.

Briti kaitseminister rõhutas, et ükski riik ei suuda üksinda kaitsta oma rahvusliku julgeoleku igat aspekti. «Partnerlus sarnaste vaadetega riikide vahel, eesmärgipärane partnerlus on ainus võimalik viis kaasaja ohtudele vastu seista.»

«Eelduseks on mitmetasandiline julgeolek, kus riigid saavad kasutada vajalikke meetmeid vastavalt olukorrale - kus võimalik mitmepoolsete organisatsioonide kaudu nagu seda on NATO, aga vajadusel ka kahepoolsete koostöövõimaluste raames ja regionaalse partnerluse kontekstis, mis lisab täiendavat võimekust suuremate multirahvuslike institutsioonide käsutusse nagu NATO, ÜRO ja Euroopa Liit,» lisas Fox.

Ühendkuningriigi kaitseminister Liam Fox viibib Eestis teisipäeval ja kolmapäeval. Ühendkuningriigi kaitseministeri ametlik programm algas teisipäeval Tartus. Koos oma Eesti kolleegi Mart Laariga suunduti Balti kaitsekolledžisse, kus Briti kaitseminister pidas kõne.

Kolmapäeval kohtub Liam Fox kaitseminister Mart Laariga, president Toomas Hendrik Ilvese ja peaminister Andrus Ansipiga. Samuti külastab koos kaitseminister Laariga 1. jalaväebrigaadi Paldiskis ja Ämari lennubaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles