Video. Dokumentide taotlejad peavad PPA suuremates büroodes ligi tunni passima (1)

Siim Kams
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) suuremates teeninduskeskuses tuleb dokumente taotlevatel inimestel järjekorras oodata kohati üle tunni.

Dokumente on võimalik taotleda ja kätte saada ka väiksemate linnade teeninduspunktides. Kui neljapäeval kell 11.45 olid Tartu- ning mõlema Tallinna teenindusbüroo järjekorrad tunni pikkused, siis näiteks Paides tuli ootamiseks varuda vaid viis minutit, Rakveres pool tundi ning Pärnus 20 minutit.

Hiljuti lausa kolm korda PPA Tartu teeninduskeskuses käima pidanud Risto Mets rääkis, et kui ta jaanipäeva paiku dokumendid sisse andis järjekorda peaaegu ei olnud ning ka vastus jõudis temani väga kiiresti. Dokumentidele järele minnes oli aga olukord sootuks teistsugune. «Kui ma eelmise nädala kolmapäeva hommikul läksin, sain kohe aru, et sinna pole mõtet jääda, sest juba ukse pealt oli näha, et läheb liiga kaua,» rääkis ta.

Politseiametnik oli Metsale soovitanud õhtul tagasi tulla, sest siis pidavat järjekorrad lühemad olema. Paraku ei vastanud see tõele ja dokumendid jäidki tol päeval saamata.

Väsinud ei ole, aga kodused toimetused ootavad.

Asjatoimetused said Metsa jaoks aetud alles sel kolmapäeval. «Läksin veidi enne nelja sisse ja kella viieks olid dokumendid käes. Tagantjärele mõeldes oleks võinud mõnda väiksemasse teeninduskeskusesse sõita,» arutles Mets.  

Pea kõik inimesed, kes teeninduseksuses Tartu Postimehe usutlusele vastasid, olid umbes tund aega järjekorras oodanud. Kalev Langenbraun tunnistas, et pikk ootamine ajab teda juba väikestviisi närvi. Mõnda teise politseimajja sõitmise peale ei olnud ta aga mõelnud. «Väsinud ei ole, aga kodused toimetused ootavad. See järjekord võiks minna kiiremini, aeg loeb,» lisas samuti ligi tunni oodanud Terje Zukker.

Info järjekordade kohta PPA büroodes on leitav siit.

Marike Adamka,
Tartu teenindustalituse peaspetsialist

ID-kaardi taotlemiseks tasub kasutada politsei koduleheküljel olevat taotluskeskkonda. Samas on viimasel ajal kasvav trend, et seal lisatakse dokumendile foto, mis ei vasta nõuetele ning see pikendab oluliselt dokumendi menetlemise ja kättesaamise protsessi. 

Ooteaegade pikkus on varieeruv ning veidi pikem kuu alguses, suvepuhkuste perioodil ning vahetult enne ja pärast pühi. Samuti võib ootejärjekord olla pikem ajal, mil teenindusse saabub kahel korral nädalas korraga palju dokumente.

Kui inimesed on taotlemisel andnud meile oma elektronposti aadressi, saavad nad dokumendi valmimisest meilitsi teada. Nii võibki olla, et automaatteate laekudes tullakse kohe ja korraga dokumendile järele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles