Tartu vallale uue sümboolika valimine nurjus

Ode Maria Punamäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1994. aastal kinnitatud Tartu valla sümboolika kavandaja on Ivo Manfred Rebane.
1994. aastal kinnitatud Tartu valla sümboolika kavandaja on Ivo Manfred Rebane. Foto: Tartu vald

Haldusreformijärgne Tartu vald kuulutas jaanuaris välja sümbolikonkursi, kuhu laekunud 41 võistlustöös pakutust ei osutunud mitte ükski vanast vapist, lipust ja logost paremaks.

Tartu vallavanema Jarno Lauri sõnul valis Tartu valla hindamiskomisjon välja 11 kavandit. Nendest pandi koostöös riigikantselei heraldikanõukoguga kokku kuuest kavandist koosnev komplekt rahvale esitlemiseks.

Valla hindamiskomisjon tegi väljavalitud kuue töö autorile ettepaneku täiendada töid vastavalt heraldikakomisjoni ettepanekutele. Täiendatud tööd saadeti seejärel rahvaküsitlusele.

«Kuna komisjon leidis, et ühtegi teistest mäekõrguselt eristuvat kavandit võistlustööde hulgas polnud, siis lisasime ka olemasolevad Tartu valla sümbolid rahvahääletusele minevate kavandite hulka,» sõnas Laur.

VOLISe keskkonnas toimunud rahvahääletusest võttis osa 70 Tartu valla elanikku ning enim hääli saigi olemasolevad Tartu valla sümbolid. Vana vapp, lipp ja logo said 30 häält, teisele kohale jäi 25 häälega Lii Ranniku kavand «Järvetaga».

«Rahvahääletuse väike osalus näitas, et inimesi niivõrd ei huvita, milline vapp ja lipp nende vallal on,» leidis Laur, kuid väitis, et konkurss oli siiski vajalik. «See on demokraatia – aeg-ajalt ei olegi oluline lõpptulemus, vaid protsess.»

Tartu valla hindamiskomisjon tunnistas 8. mai koosolekul konkursi nurjunuks vastava tasemega konkursitööde puudumise tõttu. Sümbolikonkursi auhinnafond jagati kolme parima võistlustöö vahel, iga kavandi autor sai lohutusauhinnana 1500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles