Kohtukull saab rahvalt abikäed

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakohtuniku vande andnud Herbert Masingu kooli õpetaja Aini Ülperi sõnul näevad rahvakohtunikud õigusemõistmist kõrvaltvaataja pilguga ja see aitab päris kohtunikke otsustamisel.
Rahvakohtuniku vande andnud Herbert Masingu kooli õpetaja Aini Ülperi sõnul näevad rahvakohtunikud õigusemõistmist kõrvaltvaataja pilguga ja see aitab päris kohtunikke otsustamisel. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohtus andsid esmaspäeval ametivande 118 uut rahvakohtunikku, kes on ametisse määratud neljaks aastaks ning kellest esimestel tuleb juba järgmisel nädalal osaleda otsustajana kohtuistungil.


Kõigist vande andnud rahvakohtunikest on Tartumaalt pärit 38, Viljandimaalt 20, Valgamaalt 16, Võrumaalt 15, Põlvamaalt 15 ja Jõgevamaalt 14. Rahvakohtunike keskmine vanus on 51 eluaastat ning nad tegutsevad väga erinevatel elualadel. Nende seas on inimesi nii era- kui avalikust sektorist, kuid ka tööotsijaid, koduseid ja pensionäre.

Teiste hulgas valiti rahvakohtunikuks maanteeameti teedeinsener Esta Tobreluts, kes luges kuulutust Postimehest ning otsustas seejärel kandideerida.

«Äkki tekkis selline tunne, et ma tahaksin nendes protsessides osaleda,» selgitas Tobreluts, kelle arvates lasevad Eesti vabariigi seadused endaga sageli mängida ning seetõttu näeb ümberringi ka ebaõiglasi otsuseid.

Otsus südame järgi

Tobrelutsu sõnul oodatakse rahvakohtunikelt otsuseid, mis on tehtud südametunnistuse järgi.

«Meil pole vaja süüvida seadustesse. See on advokaatide pärusmaa. Meilt oodatakse lihtinimese pilku,» lausus geodeedi haridusega Tobreluts, kuid lubas istungile minnes siiski vastavad seadused läbi lugeda. «Ma teen igapäevaselt väga palju matemaatilist tööd ja minu jaoks on see põnev.»

Samuti rahvakohtunikuks valitud Elva väikelastekodu juhataja Kai Räisa ütles, et otsustas kandideerida teiste soovitusel. «See on mul juba teine kord saada valituks, aga esimesel perioodil ei õnnestunud kordagi tegelikult seda protsessi näha,» lausus Räisa ning avaldas lootust, et jõuab teisel korral ka kohtusaali.

Herbert Masingu koolis raamatukoguhoidjana töötav Aini Ülper põhjendas kandideerimist sellega, et amet tundus huvitav. «Saab midagi uut kogeda,» ütles inglise filoloogi haridusega Ülper ning pidas tavainimeste kaasamist kohtuprotsessi vajalikuks.

Kogu Eesti kohtusüsteemile ei julgenud Ülper aga hinnangut anda. «Mul on tunne, et kohati asjad väga venivad. Ajalehest võib lugeda aastatepikkustest protsessidest, aga see on võib-olla igal pool nii ja pole meie kohtusüsteemi süü,» pakkus Ülper.

Istungitele juhuslikult

Tartu kohtumaja pressiesindaja Krista Tamm selgitas, et varem olid kohtutes kohtukaasistujad, praegusel kujul rahvakohtunikud on Eestis olnud kaheksa aastat.

Reaalselt kasutatakse rahvakohtunikest siiski üsna väikest osa.

«On neid, kes käivad kohal mitmete protsesside koosseisudes, aga kindlasti on ka neid, kel on küll rahvakohtuniku volitus, aga reaalselt nad ei tulegi ühegi protsessi kohtukoosseisu,» kinnitas Tamm Räisa juhtumit.

Rahvakohtunikud kutsub protsessi kohtuistungi sekretär ning eraldi kriteeriume selleks, keda kutsuda, ei ole. Valik käib juhuslikkuse põhimõttel.

«Kui esmalt kutsutud rahvakohtunik näiteks ei saa mingil põhjusel tulla, siis kutsutakse juhusliku valiku põhimõttel järgmine,» rääkis Tamm. Rahvakohtunikele makstakse ka tasu 2,43 eurot tunnis.

Esimene kohtuistung, kus osalevad juba uued rahvakohtunikud, on Tartu kohtumajas 7. juunil. Tegu on Tauno Lille kriminaalasja istungiga, mis puudutab muu hulgas ka joobes juhtimist.
Rahvakohtunikena on istungile kutsutud Malle Tennisson ja Karmen Ploom.

Uued rahvakohtunikud

Tartust

• Tõnu Ints, Juhani Koni, Robert Närska, Aivar Paapsi, Elin Grigorovitš, Silvi Haller, Ülle Kartau, Aino Kartul-Najar, Karmen Ploom, Õie Rõõmusoks, Elvi Saul, Ene Smirnova, Maie Susi, Malle Tennisson, Ilme-Tiiu Tinni, Esta Tobreluts, Kaie Uusen, Aini Ülper

Tartumaalt

• Meelis Pure, Allan Haamer, Alvar Oona, Raivo Rüütli, Boriss Rõzov, Margit Kostin, Kai Räisa, Milvi Sõõru, Erika Ratassepp, Epp Ansip, Anne Tagel, Eve Mardo, Inga Kiudorf, Helve Ojamaa, Eive Ambo, Anu Aidnik, Maria Dudkina, Ilona Annuk, Elviire Villa, Helvi Tõlk

Jõgevalt

• Tiia Annus, Ülle Anton, Ingrid Kampus, Heli Raevald, Rainis Uiga, Tiit Kulu, Heldur Lääne, Rein Põldmaa, Elle Vahtra, Tiina Leeben, Terje Jürgenson, Kadri Kommer, Mairi Peiponen, Maret Tekkel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles