Raekoja apteegis on elustamisaparaat

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AED aparaadi paigaldamine.
AED aparaadi paigaldamine. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartu linn soetas AED elustamisaparaadi, mis paigaldati Tartu raekoja apteeki. 

AED aparaat asub Tartu raekoja apteegis ukse kõrval seinal. Aparaat on pakitud kaasaskantavasse kotti, mille abiandja saab seinalt haarata ning kiiresti abivajaja juurde viia. Aparaadi saab päevasel ajal ise seinalt võtta. Öösel annab abistajale aparaadi raekoja apteegi töötaja, kes ise ka elustamisele appi tuleb. Kõik raekoja apteegi töötajad on läbinud elustamiskoolituse ning neil on esmaabi andmise oskused. 

Elustamisaparaadi juurde kuuluvad vajalikud elektroodid ning mask kunstliku hingamise tegemiseks. Varustuses on ka käärid, et mitte raisata aega riiete eemaldamiseks rindkerelt, ning žilett, et vajaduse korral raseerida rindkere elektroodide paremaks kinnitamiseks. 

Tartu linna tervishoiuteenistuse juhataja Piret Väljaotsa sõnul on see aparaat, mille abil saab elustamisega hakkama iga inimene. «Aparaat annab täpsed juhised vastavalt elustamist vajava inimese seisundile ja elustaja saab kindlustunde, et teeb kõike õigesti,» sõnas Väljaots.

Kuna ärevusega võivad abistajal meelest minna olulised sammud abi andmisel, tuletab aparaat meelde kiirabi kutsumise ning juhendab südamemassaaži tegemisel. Aparaat on täisautomaatne ning teeb vajaduse korral ka elektrišoki, mille õigeaegsusest oleneb sageli inimese elu. 

Tervishoiuteenistuse juhataja sõnul on elustamisaparaat tuttav abivahend väga paljudele noortele tartlastele. 2013. aastast on Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond koostöös Tartu Koolitervishoiu osaühinguga korraldanud Tartu linna põhikoolide õpilastele järjepidevalt elustamisõpet koos AED-aparaadi kasutamise õpetusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles