Gaudeamusel pakutakse mitmekülgset tasuta programmi

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savijalakesed tantsuhoos.
Savijalakesed tantsuhoos. Foto: Erakogu

Lisaks 23. juuni öisele tantsuetendusele Tamme staadionil ja 24. juuni laulupeole Tartu lauluväljakul toimub Gaudeamuse festivalil neil päevil linnas hulgaliselt tasuta etteasteid.

Tartu raekojas on viltuse maja ette üles seatud muusikalava ja purskkaevu juurde tantsulava. 23. juunil rõõmustavad publikut kummalgi laval kolm kollektiivi. 

Muusikalaval astuvad üles eestikeelset lüürikat ja valge mehe souli siduv Von Dorpat, omanäoline kontsert- ja tantsuorkester Popsid ning Janua Nianse Lätist. Tantsulaval saab kaasa elada Eesti suurima tänavatantsukooli JJ-Streeti, stiililiselt väga mitmekesise Ciara tantsukooli ja stuudio Duende kõhutantsijate esinemistele. 

Jaanilaupäeva alustab muusikalaval Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit Palissander. Veel kord saab kuulda ja näha Läti kollektiivi Jauna Nianse. Tantsulavale tuleb Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia segarühm, Eesti lennuakadeemia rahvatantsurühm Päkkpöörd ning Tallinna tehnikakõrgkooli tantsuansambel Savijalakesed.

«Avalikud esinemised linnarahvale kuuluvad lahutamatult Gaudeamuse juurde. Festivali ajal pulbitseb õhk nooruslikust energiast ning kultuuri ei saa kunagi liiga palju. Kollektiivid on hästi huvitavad ja neid tasub kindlasti vaatama tulla,» julgustas Gaudeamuse tasuta linnalavade programmi juht Anna-Liisa Ingver.

«Tallinna tehnikakõrgkooli rahvatantsu­ansambel Savijalakesed on ligi 100­-liik­meline aktiivsete noorte seltskond, kes on osa võtnud Eesti üldtantsupidu­dest ja noorte tantsupidudest, aga tutvustanud meie rahvatantsukultuuri ka Venemaal, Türgis, Saksamaal, Inglismaal, Ameerika Ühend­riikides, Makedoonias, Prantsusmaal, Hispaanias ja paljudes teistes maailma paikades,» märkis Ingver.

Ingver soovitab kindlasti kuulama ja vaatama tulla ka 1992. aastal tegutsemist alustanud Palissanderit, mis on Lõuna-­Aafrika üks kuulsamaid rahvusvahelise haarde­ga asjaarmastajate kammerkoore. Ka nemad on kontserte andnud üle kogu maailma.

Gaudeamusel esitab kollektiiv muusikat kuues Lõuna­-Aafrika keeles (koosa, suulu, põhjasotho, kavango, inglise ja afrikaani). Lauldakse nii traditsioonilisi Aafrika laule kui ka lääne muusikat. Kontserdi kõrghetkeks tõotavad kujuneda tõusvate noorte Lõuna­-Aafrika heliloojate kahe värske pala ettekanded. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles