Tartu linn paneb Raekoja apteeki elustamisaparaadi

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raekoja apteeki paigaldatakse elustamisaparaat.
Tartu Raekoja apteeki paigaldatakse elustamisaparaat. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu linn soetas AED elustamisaparaadi, mis paigaldatakse homme kell 14 Raekoja apteeki. 

Tartu linna tervishoiuteenistuse juhataja Piret Väljaotsa sõnul on see aparaat, mille abil saab elustamisega hakkama iga inimene. «Aparaat annab täpsed juhised vastavalt elustamist vajava inimese seisundile ja elustaja saab kindlustunde, et teeb kõike õigesti,» sõnas Väljaots. Kuna ärevusega võivad abistajal meelest minna olulised sammud abi andmisel, tuletab aparaat meelde kiirabi kutsumise ning juhendab südamemassaaži tegemisel. Aparaat on täisautomaatne ning teeb vajadusel ka elektrišoki, mille õigeaegsusest oleneb sageli inimese elu. 

Tartu linn rendib elustamisaparaadi osaühingult Hansa Medical esialgu aasta lõpuni ning seejärel otsustatakse, kas aparaadi rendilepingut pikendatakse või sõlmitakse uus leping juba mitme aparaadi soetamiseks.    

Esimese elustamisaparaadi soetas ja paigaldas Tartu linn 2011. aastal Aura veekeskusesse. Elustamisaparaadi on muretsenud ka mitmed spordiklubid (nt TÜ spordihoone ja A le Coq Sport spordimaja), kaubanduskeskused (Lõunakeskus, Tartu Kaubamaja) ja eraettevõtted. Kuna kesklinn, kus liigub palju inimesi, oli seni katmata ala, otsustas linna sotsiaal- ja tervishoiuosakond aparaadi paigaldada ööpäevaringselt avatud Raekoja apteeki. «Raekoja platsil toimub palju rahvarohkeid üritusi ning ööpäev läbi ligipääsetav portatiivne elustamisaparaat on selles piirkonnas väga vajalik. Kõige parem on, kui paigaldatud aparaati ei ole kunagi tarvis kasutada, kuid kui vajadus selleks tekib, peab aparaat olema kiiresti kättesaadav,» lisas Väljaots. 

Tervishoiuteenistuse juhataja sõnul on elustamisaparaat tuttav abivahend ka väga paljudele noortele tartlastele. Alates 2013. aastast on Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond koostöös Tartu Koolitervishoiu OÜ-ga korraldanud elustamisõpet koos AED elustamisaparaadi kasutamise õpetusega Tartu linna põhikoolide õpilastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles