Video ja galerii: Tartu raeplatsil sai imetleda Eesti vanimat töötavat traktorit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva hommikul kella poole üheteistkümne paiku Tartu Raekoja platsile sattunud inimesi tervitas tavapärase purskkaevu vulina asemel hoopis jõuline mootorimürin. Nimelt olid platsile imetlemiseks välja aetud kolm tõeliselt väärikat masinat: entusiastide taastatud Lanz Bulldogi traktorid aastatest 1940, 1936 ning 1922. Neist viimane, raudrataste ja puidust piduriklotsidega masin on üldse Eesti vanim töötav traktor.

Rariteedi omanik, Varbola varaaida peremees Hindrek Kukk rääkis, et oli traktori ostnud 40 aasta eest ühe külamehe käest, kuid eelmise sügiseni seisis see tal lihtsalt kodus postamendi peal. Ent Eesti suurima Lanz Bulldogi traktorite entusiasti Eero Kotli mahitusel võeti siis ette masina taastamine ning mõne kuuga saigi traktor taas sõidukõlblikuks.

Kotli sõnul olid Lanz Bulldogid omal ajal kõvema klassi masinad, nagu tänapäeval sõiduautode seas Mercedesed. Neid said lubada endale vaid jõukamad põllumajandusühistud ning nii oli 1940. aasta andmetel Eestis veidi üle saja Lanzi. Sellega oldi kolmandal kohal. Deeringi traktoreid oli toona umbes 400 ja kõige levinumaid, Fordsone, 1200 kandis. Sajast Lanz Bulldogist on praeguseni järel 14, neist omakorda üheksa on ka sõidu- ja töökorras.

Raeplatsilt võtsid traktorid suuna Ülenurme poole, kus peeti suurt maamasina päeva. Tõsi, kõige väärikam ehk 1922. aasta mudel sõitis vaid raeplatsi teise serva treilerini, sest kogu teekond olnuks talle liiast.

«Koos võimalike remondipausidega võiks Ülenurmele jõudmine võtta muidu aega umbes nädala,» muheles Hindrek Kukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles