Tartu ülikoolis arutatakse linnade tervislikumaks muutmise üle

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kesklinn.
Tartu kesklinn. Foto: Tartu Postimees

2-4. juunil toimub Tartus rahvusvaheline kursus «Linnaplaneerimine ja tervis», mis toob kokku magistrandid kaheksast riigist. Kursusel otsitakse viise, kuidas säästa elanike tervist linnakeskkonna muutmisega.

Kursuse juhi keskkonnatervishoiu dotsendi Hans Orru sõnul võib muutustest linnakeskkonnas olla väga oluline kasu. «Tallinnasse planeeritava uue Peatänava projektiga on võimalik kesklinnas Narva ja Pärnu maantee alguses vähendada õhusaastest ja mürast tulenevaid varajasi surmasid 1,2 juhu võrra igal aastal,» rääkis Hans Orru.

«Kui aga suurendada selles piirkonnas aktiivselt liikujate hulka tänasega võrreldes poole võrra, hoiaksime ära veel kolm varajast surma aastas,» lisas ta.

Üha enam inimesi elab linnades, kus puututakse kokku õhusaaste ja müraga, samuti on elanikel tihti piiratud juurdepääs tervist edendavatele rohe- ja sinialadele. Probleemiks võib olla ka halb sotsiaalne keskkond, millega suurenevad turvalisuse probleemid ning väheneb heaolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles