Tartu uuendas eelarvestrateegiat

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Tartu linnavalitsus esitas volikogule linna aastate 2019-2022 eelarvestrateegia uuendatud versiooni. 

Eelarvestrateegia on arengukava osaks olev selgitustega finantsplaan, mida uuendatakse igal aastal. Linnapea Urmas Klaasi sõnul annab eelarvestrateegia finantsorientiirid, et liikuda visiooni «Tartu 2030» poole.

«Eelarvestrateegias on püütud leida optimaalne tasakaal tartlaste vajaduste ja soovide ning rahaliste võimaluste vahel,» sõnas Klaas. Abilinnapea Monica Rand lisas, et linn on võtnud eesmärgiks liikuda järgmistel aastatel järjest rohkem tasakaalus eelarve poole.

Linna eelarve prioriteet on endiselt haridus. Kavandatakse haridustöötajate palgatõusu ning paika on pandud konkreetne kava koolivõrgu korrastamiseks aastaks 2029. Väljatöötamisel on lasteaedade renoveerimise kava. Esimestena rekonstrueeritakse lähiaastail Maarjamõisa ning Pääsupesa lasteaed.

Sotsiaalvaldkonnas on kavas kodu- ja hooldekodu teenust laiendada ning sotsiaaltöötajate palgatõus. Lisarahastust kavandatakse laste asenduskodu teenusele. Kavas on rajada Maarja peremajad, üldhooldekodud ja vähemalt kaks sotsiaalüürimaja ning koostöös erasektoriga ka esmatasandi tervisekeskused.

Senisest rohkem on lähiaastail fookuses kultuur, sest Tartu kandideerib 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna tiitlile. Eelarvestrateegias nähakse ette vahendid selleks valmistumiseks ning korraldusõiguse võitmise korral viib Tartu aastatel 2019-2025 ellu rahvusvahelisele žüriile välja pakutud Euroopa kultuuripealinna tegevuskava.

Linnas on lähiaastail kavas mitu nutikat ja inspireerivat lahendust liikluskorralduses, tänavavalgustuses ning ettevõtluskeskkonna kujundamisel. Kindel suund on võetud teadusasutuste ja ettevõtete koostöö tugevdamisele.

Tartu jätkab ka kaasavat eelarvet, mille Tartu linn esimese Eesti omavalitsusena 2013. aastal kasutusel võttis. Igal aastal plaanitakse selleks eraldada vähemalt 200 000 eurot. Kaasav eelarve annab linlastele võimaluse eelarveraha jagamisel kaasa lüüa.

Volikogu arutab uut eelarvestrateegiat 7. juunil toimuval istungil. Kui Tartu linnavolikogu eelnõu heaks kiidab, saadetakse see avalikule väljapanekule, kus igal tartlasel on võimalik sellega tutvuda ning ettepanekuid esitada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles