Vinüülplaadipood Psühhoteek kolib avaramale pinnale

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Külveti veidravõitu hobitegevusest on saanud põhitöö. Alates homsest rõõmustab ta muusikahuvilisi uues plaadipoes.
Ahto Külveti veidravõitu hobitegevusest on saanud põhitöö. Alates homsest rõõmustab ta muusikahuvilisi uues plaadipoes. Foto: Margus Ansu

Genialistide klubis asunud vinüülplaadipood Psühhoteek kolib Tartu loomemajanduskeskuse ruumidesse (Kalevi 13) ja avab homme uksed. Muusikahuvilised saavad nüüd kohtuda ning plaate jahtida senisest märksa avaramal pinnal.

«Inimene leiab siit palju selliseid plaate, millest ta pole tõenäoliselt kunagi kuulnud,» lubas plaadipoe eestvedaja Ahto Külvet. Psühhoteek avas uksed Tartus Genialistide klubis 2016. aasta suvel. Sellest alates on Külvet plaadipoodi vedanud, Genialistide klubis tegi ta seda koos Andreas McKeough`iga, kel on Soome ja Kanada juured. Varem on Külvet töötanud Anne noortekeskuse juhi ja Genialistide klubi programmijuhina.

«Kõik see ei ole tegelikult ainult plaadipood. Psühhovisioon on nii loengute sari kui see, et otsime muusikas enda jaoks uut ja anname sellest inimestele teada,» selgitas ta.

Uude poodi tuleb ka väike stuudioruum. See võimaldab toota raadiosaateid ja miksteipe nii, et muusika kõlab vaid vinüülidelt.

Plaadipoe pidulik avamine leiab aset homme algusega kell 12. Kell 13 algab lastemuusika tund ning pärast seda esitletakse Tartus loodud nutikat ultraheli-vinüülplaadipuhastusmasinat. «Nad toovad selle masina siia, pesevad inimeste silme all plaate ja vastavad küsimustele,» märkis Külvet.

Kell 15 peab ta ise muusikalise loengu vinüüplaadimaaniast. Uues vinüülipoes on esindatud endiste idabloki riikide plaadifirmade: Melodija, ‎Amiga, ‎Opuse, ‎‎Polskie Nagrania Muza, ‎Supraphoni, Balkantoni, jt helikandjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles