Tartu esimesed nutikad ülekäigurajad tulevad koolide juurde (5)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekäigurada, antud pildil veel mittenutikas.
Ülekäigurada, antud pildil veel mittenutikas. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linn kavandab kaht innovaatilise lahendusega ülekäigurada Tamme kooli juurde Kesk kaare tänavale ja Forseliuse kooli juurde Tähe tänavale.

Nutika ülekäiguraja tööpõhimõte seisneb selles, et uusima tehnoloogia ja erinevate sensorite ning andurite abil jälgitakse ülekäiguradadel nii sõidukite  kui kergliiklejate liikumist ja kiirusi ning hoiatatakse erinevaid osapooli võimaliku ohu eest. Nutika ülekäiguraja valguslahendus aitab sõidukijuhtidel paremini märgata teed ületavat jalakäijat.

Abilinnapea Raimond Tamme sõnul toimub 80% jalakäijatega seotud liiklusõnnetustest ülekäiguradadel, mistõttu on nende ohtumaks muutmine väga oluline.

«Ilmastikuoludest ja ülekäiguradade asukohtadest tingituna võib jalakäija märkamine olla autojuhile keeruline, kuid tänapäevaste tehnoloogiate abil on kindlasti võimalik olukorda märkimisväärselt parandada. Kui linnavolikogu annab projektiga jätkamiseks loa ning kahe esimese ehitatava nutika ülekäiguraja lahendus ennast õigustab, siis rajame kahe aasta jooksul sarnaseid lahendusi veel kaheksasse kohta,» rääkis Tamm.

Lisaks liikumistest märkuandvatele valguse- ja helisignaalile salvestab nutikas ülekäigurada kaamerapilti ülekäigurajal toimuva ning mõõdab õhu- ja teetemperatuuri, et hinnata potentsiaalse ohuolukorra tekkimise tõenäosust. Lisaväärtus on ka sõidukite loendusvõimalus.

Linnavalitsus saatis volikogule nutika ülekäiguraja projektis osalemise eelnõu. Innovaatiliste ülekäiguradade ehitust rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondi innovatsiooni edendavate hangete toetamise meetmest.

Kokku on plaanis 10 nutika ülekäiguraja ehitus ning projekti kogumaksumus on 410 000 eurot, millest Tartu linna omaosalus 205 000 eurot. Ülekäigurajad ehitatakse kahe aasta jooksul. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles