Prima Vista algas noorte tulevikku vaatavate lugudega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tekstikatkendeid noorte omaloominguvõistluse parimatest juttudest esitasid Nõo reaalgümnaasiumi õpilased.
Tekstikatkendeid noorte omaloominguvõistluse parimatest juttudest esitasid Nõo reaalgümnaasiumi õpilased. Foto: Margus Ansu

Täna anti Eesti trükimuuseumis üle Prima Vista noorte omaloomingukonkursi „Tuleviku tu(u)led“ auhinnad ning esitleti eritrükisena valminud konkursitööde kogumikku, kaaned igal eksemplaril veidi erinevad. Ühtlasi oli see rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista avaüritus.

Konkursitöid hinnati kolmes vanuserühmas. 15-16-aastaste hulgas saavutas esikoha Kerttu Kuku Rannust, keskmises rühmas võitis esimese auhinna Laura Kallari Mikitamäelt ning 19-20-aastaste kirjutajate seast valiti parimaks Getter Suup Tartust. Parima meesautori tiitli pälvis Andres Reintam Tartust.

Konkursi žürii esimehe Berk Vaheri sõnul teeb rõõmu, et konkursitöid oli küllalt palju ja erinevas žanris. "Ärgitame noori edaspidi veel julgemalt unistama, mitte hetkeidülliga rahule jääma, mitte üritama meeldida," ütles ta. "Teie oletegi need, kes Tartu, Eesti ja maailma tulevikku kujundavad, nii oma tegemistes kui loobumistes. Parimates töödes jagus siiski nii irooniat kui südamlikkust, fantaasialendu kui huumorit - lootust, et tulevik on põnev ja üllatav."

Kõige enam kirjutati konkursile ilukirjanduslikke tekste ulmelisest tulevikust ja Tartust. Getter Suupi lugu viib lugeja aastasse 2518, kus Tartu ülikool on üks universumi parimatest õppeasutustest ning Tartu linna soovitakse ka teistelt planeetidelt elama tulla. 

Suup pälvis ka Euroopa kultuuripealinnaks 2024 kandideeriva Tartu kandidatuurimeeskonna eripreemia ning esineb 9. mail Eesti Rahva Muuseumis toimuval visioonipäeval.

Konkursile "Tuleviku tu(u)led" laekus kokku 41 teksti, millest kuueliikmeline žürii valis välja 20 parimat kogumikus avaldamiseks.

Konkursi lõpuüritusel täna trükimuuseumis esitasid kogumikus avaldatud tekstide katkendeid Nõo reaalgümnaasiumi näiteringi õpilased ja laulis nende kooliõde Kätrin Sibul.

Parimate juttude kogumik maksis esitlusel 5 eurot.
Parimate juttude kogumik maksis esitlusel 5 eurot. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles