Virtuaalne kaart viib sajanditetagusesse Tartusse

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartu Linnamuuseum

Tartu linnamuuseum ja Tartu ülikooli germanistika osakond esitlevad täna kirjandusfestivali Prima Vista raames virtuaalset kultuuriloolist kaarti «Saksa Tartu / Deutsches Dorpat».

Kaardil avaldatakse esimest korda eesti keeles hulk algupäraselt saksa keeles ilmunud Tartu lugusid ja linnakirjeldusi – praegu kokku üle 150 tekstikatke. Kaart tutvustab Tartu linna kultuurilugu saksakeelsete linnakirjelduste ja nende tekstide eestikeelsete tõlgete kaudu.

Esitlus algab linnamuuseumis (Narva mnt 23) kell 17, pärast kaardi tutvustamist suundutakse retkele kirjeldatud paiku avastama. Jalutuskäik linnas lõpeb 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis (Jaani 16). Virtuaalkaarti tutvustavad ja retke juhivad Reet Bender (TÜ germanistika osakond) ja Kadi Kähär-Peterson (TÜ ajaloodoktorant).

Praegu kaardile jõudnud ligi poolesajast autorist on vaid kümmekonna autori tekstid varem eesti keeles ilmunud. (Balti)saksa kirjeldused toovad hulgaliselt võrdlevat ja täiendavat materjali eestikeelsete kirjelduste kõrvale ning avavad Tartu kui kirjanduslinna kultuuriloolise kihi, mis väheneva saksa keele oskuse tõttu on üha enam kadumas ajahämarusse.

Tutvustatavad tekstid hõlmavad ajavahemikku hilisest 18. sajandist kuni varase 20. sajandini. Kuna baltisaksa kultuuriruumis oli Tartu eelkõige akadeemiline tudengilinn, on arvukalt esindatud üliõpilaspõlve kirjeldused läbi aegade.

Virtuaalkaardi põhjal on valminud ka kakskeelne paberkaart, mis pakub välja ühe võimaliku jalutuskäigu saksa Tartu radadel. Kaardistatud lood on heaks kaaslaseks jalutuskäikudel Tartus ning loodetavasti inspireerivad ka ise edasi lugema ja avastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles