«Rakett 69» kaheksanda hooaja võitis Kadi Siigur Treffneri gümnaasiumist (3)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Rakett 69» kaheksanda hooaja võitis Kadi Siigur.
«Rakett 69» kaheksanda hooaja võitis Kadi Siigur. Foto: Erakogu

Täna õhtul jõudis ETV-s eetrisse noorte teadusvõistluse «Rakett 69» superfinaalsaade ja kaheksanda hooaja võitja on 17-aastane Treffneri gümnaasiumi õpilane Kadi Siigur.

Kadi meeskonna ehitatud Goldbergi masin töötas 2,5 sekundilise täpsusega. Teise kohta saavutas 18-aastane Viljandi gümnaasiumi õpilane Viktoria Siigur.

«Saates osalemine on võimas kogemus ja uskumatu, et mina selle võitsin,» räägib Kadi Siigur. «Aga juba väikesest saati on teadus mind väga huvitanud, sest see on midagi imelist - tänu sellele saame aru, mis reaalsuses meie ümber toimub ja miks see nii on.»

Finalistide Kadi ja Viktoria ülesanne oli ehitada 15 elemendist koosnev Rube Goldbergi masin, mis töötaks täpselt 100 sekundit. Kuna tegemist on väga keerulise ülesandega, oli finalistidel võimalik valida endale neljaliikmeline abimeeskond seni saates osalenud võistlejate seast.

Lisaks oli sel aastal võistlejatele ette antud, et masinad peavad olema ehitatud kõrgustesse ning masina keskpunkt peab asuma Kultuurikatla ülemisel rõdul. Võistlejatel oli masina ehitamiseks aega 24 tundi. 

Saate peaauhind on 10 000 eurone teadusstipendium, mille pani välja Eesti Teadusagentuur. Lisaauhindu jagasid Nordica, Tallink, Soome teaduskeskus Heureka, Teaduskeskus Ahhaa, Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Taxify, Milrem, Cleveron, e-Eesti. 

«Rakett 69» on 2011. aastal ETV-s alustanud saatesari, mille eesmärk on leida üles tulevased Eesti teadlased.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles