Suurõppus Siil on täies hoos: Tartus mängiti läbi pantvangikriisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus mängitakse läbi pantvangikriisi.
Tartus mängitakse läbi pantvangikriisi. Foto: Sille Annuk

Reede õhtul mängiti ERRi Tartu toimetuses läbi pantvangikriisi. Stsenaariumi kohaselt sisenesid majja kolm relvastatud isikut, kes ajasid välja kõik töötajad peale ühe, keda nad kinni hoidsid, et ise eetrisse pääseda.

Õppus algas sellega, et üks ERRi töötajatest helistas umbes kuue paiku politseisse. Kõnest kiirreageerijate kohalejõudmiseks läks aega umbes veerand tundi. Kiirreageerijad teadsid vaid seda, et tegemist on õppusega, kuid olukord ja asukoht tulid neilegi üllatuseks.

Kangekaelne kolmas

Pärast kella seitset liitusid kiirreageerijatega läbirääkijad, sest kuigi kaks ründajat tehti üsna kiiresti kahjutuks, ei andnud kolmas alla. Lõuna prefektuuri vaneminstruktor Peeter Aan ütles, et kuigi kolmas isik oli enda nõudmistes kindel, õnnestus läbirääkijatel lõpuks ta kella kaheksa paiku ohutuks teha. Olukord lahendati selliselt, et kedagi polnud fiktiivselt vaja eetrisse lasta. Aan hindas lõppenud õppust edukaks.

Sündmuse käigus said relvastatud isikud mängult vigastada, kuna nad ründasid kiirreageerijaid, kui viimased sisenesid hoonesse. «Kahel isikul olid nii külm- kui tulirelvad. Hiljem selgus, et kolmandal olid vaid külmrelvad, aga reageerijad seda ette ju ei teadnud,» kirjeldas Aan olukorda. 

Võitjaid ega kaotajaid pole

Aan rõhutas, et kui politseioperatsiooni käigus saab päriselt keegigi viga, ei ole see hästi lõppenud. «Pole võitjate ega kaotajate poolt, meie eesmärk on lõpetada olukord sellisel moel, et mitte keegi ei saaks viga,» ütles Aan. Siiski lisas ta, et pantvangikriis möödus üsna sujuvalt ning märgati üksikuid nüansse, mida tuleks harjutades edaspidi lihvida. Kiirreageerijaid koolitatakse pidevalt, aga selliseid suurema tähelepanuga kriise mängitakse harvemini läbi. 

Suuri pantvangikriise Eestis õnneks ei toimu. Siiski nentis Aan, et tuleb ette väiksemaid pantvangidraamasid, millega kiirreageerijad tegelevad. «Need situatsioonid on seotud tavaliselt olmetülidega,» märkis ta. 

Õppus ei seganud ümbruskondset linnaelu kuidagi. Aan ütles, et see oli ka üks õppuse eesmärkidest.

Riia tänaval mängitakse läbi pantvangikriisi.
Riia tänaval mängitakse läbi pantvangikriisi. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles