Treffneri kooli õpilane saavutas regiooni olümpiaadidel esimese koha

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Luhtaru
Richard Luhtaru Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Treffneri gümnaasiumi õpilane Richard Luhtaru osales aprilli lõpus Tallinnas Põhja- ja Baltimaade füüsikaolümpiaadil ja Stockholmis Balti informaatikaolümpiaadil.

Tihe võistlusnädal päädis esikohaga füüsikas ja kaheksanda kohaga programmeerimises.

24.–26. aprillini Tallinnas toimunud füüsikavõistlusel osales 68 õpilast Eestist, Lätist, Soomest ja Rootsist ja külalisvõistkonnana 10 õpilast Saudi Araabiast. Noored lahendasid igapäevaeluga seotud ülesandeid. Näiteks tuli õpilastel aru saada kiiruskaamera tööpõhimõttest, ennustada ilmakaardi põhjal ilma ja välja selgitada elektroonikaskeem tundmatus karbis, mida ei saa avada.

Üldvõitjaks tuli Richard Luhtaru Treffneri gümnaasiumist, teise koha sai Aleksi Kononen Soomest ja kolmanda Björn Magnusson Rootsist. Eestlased tõid koju veel kolm hõbe- ja viis pronksmedalit.

«Oli väga hea meel näha nii palju osalejaid ja suurt huvi olümpiaadi vastu. Võistlus oli tasavägine ja esimesed kolm kohta jagunesid kolme riigi vahel. Ülesanded olid keerulised ja on uhke tunne, et üldvõitjaks on eestlane,» lausus üks olümpiaadi korraldajatest Tartu Ülikooli Tartu observatooriumi tehnik Moorits Mihkel Muru.

Pärast füüsikaolümpiaadi suundus Richard Luhtaru Stockholmi informaatikavõistlusele. Kokku 62 õpilast Taanist, Eestist, Soomest, Saksamaalt, Islandilt, Lätist, Leedust, Norrast, Poolast ja Rootsist kirjutasid arvutiprogramme ja otsisid vastuseid etteantud probleemidele. Kõige keerukamaks osutus ülesanne, kus sai suures kastis võtta piiratud hulga mullaproove ja nende põhjal tuli leida koht, kus lemmikloomast vihmauss end kõige paremini tunneks.

Informaatikaolümpiaadil sai esikoha Gediminas Lelešius Leedust. Kuuest eestlasest oli parim Richard Luhtaru, kes sai üldarvestuses kaheksanda koha ja hõbemedali.

Richard Luhtaru esindab koos teiste tublide võistlejatega Eestis juulis rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil Portugalis ja septembris rahvusvahelisel informaatikavõistlusel Jaapanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles