Tartusse tuleb kõrge külaline Jaava saarelt

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yogyakarta eripiirkonna kuninganna Ratu Hemas.
Yogyakarta eripiirkonna kuninganna Ratu Hemas. Foto: Erakogu

Ligi 17 500 saarest koosneva ja enam kui 261 miljoni elanikuga Indoneesia Vabariigi suurimal, Jaava saarel asuva Yogyakarta eripiirkonna kuninganna Ratu Hemas koos saatjatega külastab homme Tartut.

Indoneesia koosneb 34 provintsist, millest viiel on eristaatus. Üks neist eristaatusega provintsidest on Yogyakarta linn, mis koos naaberlinna Surakartaga on jaava kultuuri keskus. Yogyakarta eripiirkonna, ajaloolise Yogyakarta sultanaadi valitud kuberner on 1998. aastast sultan Hamengkubuwono X (snd 2. aprillil 1946 Yogyakartas). Tema abikaasa, samas linnas 1952. aasta 31. oktoobril sündinud Ratu Hemas, viie tütre ema, on Yogyakarta kuningriigi kuninganna.

«Sultan ja kuninganna on seal maal väga mõjuvõimsad ning väga rikkad inimesed,» ütles Indoneesia Vabariigi aukonsul Eestis Heldur Allese. «Nad lävivad maailma teiste monarhidega ning rahvas austab neid.»

Homme Tartus pea terve päeva veetvasse delegatsiooni kuuluvad Yogyakarta kuninganna ja riikliku käsitöönõukogu juht Ratu Hemas, riikliku käsitöönõukogu liige Syahbenol Hasibuan, kuninganna sekretär Tri Etty Susilawati Nugrahini, Yogyakarta eripiirkonna ajaloo-, keelte, kirjandus- ja kultuuriosakonna juht Erlina Hidayati Sumadi, Yogyakarta eripiirkonna haridus-, noorte ja spordiosakonna juht Kadarmanta Baskara Aji, Indoneesia saatkonna esimene sekretär Niken Hardiany ja teine sekretär Rizki Kusumastuti ning Indoneesia aukonsul Eestis Helmut Allese.

Külalised üle 40 ülikooliga Yogyakartast soovivad tutvuda ülikoolilinna Tartuga ning tutvustada tartlastele Yogyakarta eripiirkonda.

Eestis kolmepäevasel mitteametlikul visiidil oleva kuninganna Ratu Hemasi koos saatjatega võtab homme kell 11.30 Eesti Rahva Muuseumis (ERM) vastu Tartu linnapea Urmas Klaas. Külalistele tutvustakse ERMi ning pakutakse lõunat. Kell 13.45–14.45 teevad kauged külalised ekskursiooni Tartu kesklinnas ning kell 15 on nad oodatud kohtumisele Tartu ülikooli. Pärast õhtusööki Lydia hotelli restoranis Hõlm sõidab delegatsioon Tallinna tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles