Päike ja diiselmootor panevad pirnid põlema nüüd ka metsaonnis

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hajajaam – just säärane kast aitab päikesest elektrienergiat toota. 
Hajajaam – just säärane kast aitab päikesest elektrienergiat toota. Foto: Sille Annuk

Eestis tahab igal aastal ligi sada inimest elektrit majja, kus elektrivarustust pole kunagi olnudki. Varem pidid sellised majaomanikud välja käima 40 000 – 60 000 eurot, kohati võis elektri majja saamine isegi kallim olla. Nüüd on säärastel justkui tsivilisatsioonist eemale pagenutel võimalik hajajaama ehk päikese ja diislimootori abil elekter elamisse saada.

Elektrilevi tootejuht Sten Aan selgitas, millega on hajajaama puhul tegu.

Eestis tahab igal aastal ligi sada inimest elektrit majja, kus elektrivarustust pole kunagi olnudki. Varem pidid sellised majaomanikud välja käima 40 000-60 000 eurot, kohati võis elektri majja saamine isegi kallim olla. Nüüd on säärastel sisuliselt tsivilisatsioonist eemale pagenutel võimalik hajajaama ehk päikese ja diisli abil elekter elamisse saada. Elektrilevi tootejuht Sten Aan selgitas, millega on hajajaama näol tegu.

Mis on hajajaam ehk Off-Grid?

Põhimõtteliselt on see elektrilahendus, kus inimene saab koju või suvilasse isikliku väikese elektrijaama. Hakkasime hajajaama ligi kolm aastat tagasi arendama, sest umbes 60 protsenti võrgust tarbib vaid neli protsenti kogutarbimisest. Et me peame võrku hoidma aga ka nendes kohtades püsti, kus tarbimist praktiliselt pole või kus tarbimine on väga väike, oli vaja leida parem lahendus elektri tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles