Liiklustalgutel tuli politseinikele aru anda paarisajal liiga raske jalaga autojuhil (2)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklustalgud täies hoos.
Liiklustalgud täies hoos. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Kolmapäeval korraldas politsei koostöös tähelepanelike kodanikega liiklustalgud, mille eesmärgiks oli esmajoones pihtide vahele võtta liiga raske jalaga autojuhid. Inimesed said liiklustalgute kaardile kanda probleemsemad piirkonnad, kus juhtidele kihutada meeldib, ning just need kohad politseinike poolt luubi alla võetigi.

Tartu politseijaoskonna töötajad kontrollisid kokku 272 sõidukit 169 kaardile kantud paigas. 272 juhist 210 olid ületanud lubatud piirkiirust ning nendega viidi läbi vestlused. 40 juhul ületati kiirust juba nõnda palju, et see tuli vormistada rikkumiseks.

Kõige enam ehk 34 korral ületati teelõigul lubatud kiirust 21-40 km/h võrra, kolmel juhul sõideti lubatust kiiremini 41-60 km/h võrra ja kahel juhul jäi kiirus lubatust suuremaks kuni 20 km/h võrra.

«Rekordi» sai enda nimele aga üks mees, kes kihutas Tartu külje all väiksel Lemmatsi-Leilovi teelõigul oma BMW-ga 128 km/h, kuigi maksimaalne lubatud sõidukiirus oli seal vaid 50 km/h ning vastav markeering oli tehtud ka asfaldile.

Juht põhjendas oma ohtlikku käitumist – lisaks autodele peavad antud teele ära mahtuma ka kergliiklejad – sellega, et oli tööle hilinemas. Taolise rikkumise eest on karistuseks ette nähtud rahatrahv kuni 300 trahviühikut, arest või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmine kuni kaheks aastaks.

Muid liiklusseaduse rikkumisi (näiteks liiklusmärkide eiramisi) fikseeriti liiklustalgute käigus 11. Kõik kontrollitud juhid pidid ka alkomeetrisse puhuma, õnneks ühtki joobetunnustega sohvrit ei tuvastatud.

Lõuna prefektuuri patrulltalituse välijuht Vallo Tõnuvere nentis, et paraku kiiruseületajaid meil ikka jagub. Tema sõnul põhjendati liigkiiret sõitu politseinikele enamasti sellega, et kusagile on väga suur rutt, aga näiteks ka sellega, et kiirust piiravaid liiklusmärke polnud märgatud. Mõni juht tunnistas ausalt, ei mõista ka ise, kuidas see kiirus korraga nii suureks läks, mõni jälle ütles, et kiirendas vaid korraks ja tegelikult jälgib ta lubatud piirkiirust hoolikalt.

Liiklustalgute kaardile kantud kohtadel kavatseb politsei ka edaspidi teravdatult silma peal hoida. «Kontrollikohad ei jää ainult talgupõhiseks, liiklusjärelvalve tööd planeerides saame kasutada neid kohti ka tulevikus,» kinnitas Tõnuvere.

Eelmisel aastal kontrolliti liiklustalgute käigus 294 sõidukit. Vestlusi viidi läbi 207 juhiga, kiiruse ületamise eest vormistati kokku 34 rikkumist. Muid liiklusseaduse rikkumisi oli mullu 12.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles