Tervishoiukõrgkool haarab digipöördel sarvist

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiu kõrgkooli ees ilutseb ränistruktuuri imiteeriv valguskera, mille autoriteks on Oliver Soomets, Bruno Lillemets ja Tõnis Hiiesalu.
Tervishoiu kõrgkooli ees ilutseb ränistruktuuri imiteeriv valguskera, mille autoriteks on Oliver Soomets, Bruno Lillemets ja Tõnis Hiiesalu. Foto: Kalev Saar

Tartu tervishoiu kõrgkool (TTK) ühines Connected Health klastriga, mille eesmärgiks on arendada nutika spetsialiseerumise kasvualasid, ühendades tervise ja IT valdkonna. Klastriga ühinemine toetab TTK arengukava eesmärki suurendada IT-alaste teadmiste õpetamise mahtu ja kaasata õppetöösse kaasaegseid e-tervise rakendusi.

Tartu tervishoiu kõrgkooli arendusspetsialisti Richard Jalaka sõnul on konservatiivses tervishoiuvaldkonnas toimumas digipööre.

«Tervishoiuteenuseid disainitakse ümber, kasutades erinevaid tehnoloogilisi võimalusi nagu robotid, sensorid, virtuaal- ja liitreaalsus, tehisintellekt ja erinevad äpid,» tõdes Jalakas. Ta lisas, et tehnoloogia hakkab aina enam toetama tervishoiutöötaja tööd, mille tõttu on tervishoiutöötajal vaja osata kriitiliselt analüüsida tehnoloogia plusse ja miinuseid ning leida abivajajale sobiv lahendus.

Connected Health klastrijuht Piret Hirv peab TTK klastrisse astumist oluliseks. «Kõrgkoolil on oluline roll digiteenuste arendamisel ja digilahenduste kasutuselevõtuks soodustava keskkonna loomisel,» selgitas Hirv.

Klastri eestvedamisel on TTK löönud juba kaasa kroonilisele obrstuktiivsele kopsuhaigusele (KOK) keskendunud innovatsiooniprogrammis, mille tulemusena sündis KOKi haiget toetav lahendus «Hinga ja Liigu». Prototüüp valmistati Tartu ülikooli kliinikumi kopsukliiniku, Põhja-Eesti regionaalhaigla taastusravikeskuse, Tartu tervishoiu kõrgkooli ning tehnoloogiaettevõtete MotionChart ja Sentab ühistööna.

Connected Health klastris tegutsevad  tervisetehnoloogia ettevõtted, haiglad, teadusasutused, erialaseltsid ja patsientideühendused. Klastrit juhib teaduspark Tehnopol. Tervishoiuvaldkonna osapoolte kogukonna ühine eesmärk on rakendada tehnoloogilisi võimalusi, et pakkuda veelgi paremaid tervisega seotud tooteid ja teenuseid. Klastriga liitumine võimaldab kõrgkoolil arendada tervishoiutöötajate tehnoloogia alaseid oskuseid ja koolitada tervisetehnoloogia ettevõtetele kvalifitseeritud tööjõudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles